• İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Doğan: Malazgirt, bu coğrafyada varoluşumuzun işaret taşıdır

Doğan: Malazgirt, bu coğrafyada varoluşumuzun işaret taşıdır
Tarihin dönüm noktalarından Malazgirt Zaferi’nin 948. Yıldönümü hatırasına Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Malazgirt’te düzenlenen “IV. Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni” ne Malazgirtliler büyük ilgi gösterdi.

01-003.jpg

Şölenin açılış dersini, TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan verdi.

Malazgirt Savaşı’nın nedenlerini, sonuçlarını, Türk ve dünya ülkeleri için zaferin ne anlama geldiğini açıklayan Doğan  konuşmasında; “Malazgirt'te Bizans ordularına karşı kazandığı muhteşem zaferler akıllara kazınan, Anadolu'nun Türklerin yurdu olmasını sağlayan Alp Arslan, Horasan Meliki Çağrı Bey'in oğludur. Selçuklu - Karahanlı savaşı başlamadan önce Çağrı Bey'e bir oğlu olduğu müjdesinin gelmişti.” dedi.

Alp Aslan’ın gençlik dönemi, katıldığı savaşlar ve o dönemde yaşanan taht çekişmelerine de değinen Doğan şöyle konuştu: “Çağrı Bey 1059 yılında vefat etti. Tuğrul Bey bunun üzerine yeğeni Alp Arslan'ı, Çağrı Bey'in makamına getirdi. Tuğrul Bey, 1063’te öldüğü zaman da vasiyeti üzerine Selçuklu tahtına Alp Arslan’ın ağabeyi Süleyman getirildi. Ancak yaşanan olaylar ve itirazlar nedeniyle Alp Arslan 1064’te büyük bir törenle tahta çıktı. Alp Arslan'ın Rey'de tahta çıkmasından ve adına hutbe okutup sikke bastırmasından sonra saltanatı, Abbasi Halifesi Kaim Biemrillah tarafından da törenlerle tasdik ve ilan edildi.

Alp Arslan’ın beyleri, Anadolu’da akınlar yapıp sayısız zafer kazandılar. Selçuklu, devlet teşkilâtı, kuvvetli ordusu ve mükemmel idaresi güven veriyordu. Bir çok Türk topluluğu da Selçuklulara katıldı. Ve akınlar başladı. Anadolu’yu yurt tutmaya gelen Oğuzlar, yakıp yıkan, öldüren işgalciler değil; ruh üfleyen, yaşatan fatihlerdi.

Malazgirt Kalesi önünde görünen ilk Selçukoğlu Tuğrul Bey’dir. Bu âdeta bir tanıma seferidir. Yaklaşık 20 yıl sonra yeğeni ve halefi Alp  Arslan, Malazgirt zaferini kazanacaktır.”

Savaşın seyri hakkında da bilgiler veren D. Mehmet Doğan, “Bizans’ın üç yıllık imparatoru Roman Diyojen, Anadolu için son bir hamle yapmak gayretine düştü. İki yüz bin kişilik muazzam ordusuyla Erzurum üzerinden Malazgirt’e geldi. Alp Arslan, Roman Diyojen’e barış teklif eder. Genç imparator, mütekebbir ve mağrurdur, zamanın en büyük ordusunun başındadır; askerlerini Isfahan’da kışlatacaktır, teklifi reddeder.

Artık savaş kaçınılmaz hale gelmiştir. Halife’nin buyruğu ile bütün camilerde Alp Arslan’a ve ordusuna dua edilmesi, büyük hükümdarın cuma sabahı kefeni olacak beyaz elbiseyi giyerek secdeye kapanıp dua etmiştir. Yaptığı konuşmada; “Burada Allah’tan başka bir sultan yoktur; her emir ve kader tamamiyla onun elindedir. Bu sebeple benimle birlikte savaşmakta ve savaşmamak için uzaklaşmakta serbestsiniz” demesi askerler arasında büyük bir takdir topladı.

26 Ağustos 1071 Cuma günü Malazgirt ovasında yapılan meydan savaşında Selçukluların kazandığı büyük zafer Türklere Anadolu kapılarını açarak dünya tarihine tesir etti. Malazgirt, bu coğrafyada varoluşumuzun işaret taşıdır.”

D. Mehmet Doğan’ın açılış dersinden sonra  şölenin oturumlarına geçildi.

İlk oturumu Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu’nun yönettiği ilk oturumda;

Prof. Dr. Cihan Piyadeoğlu / İstanbul Medeniyet Üniversitesi- Malazgirt Savaşının Gerçekleştiği Alan Üzerine Bir Değerlendirme, Prof. Dr. Mustafa Alican / Muş Alp Arslan Üniversitesi- Malazgirt Zaferinin Türk ve Dünya Tarihi İçerisindeki Yeri, Prof. Dr.  Birsel Küçüksipahioğlu / Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi - Malazgirt Savaşı Sırasında Bizans İmparatorluğu’nun Durumu, Reşat Çoşkun / Şair-Yazar- Alparslan'ın Liderlik Vasıfları ve Anadolu'ya Etkileri ve Prof. Dr. Ömer Özden / Atatürk Üniversitesinden Mustafa Necati Sepetçioğlu’nun Romanlarında Sultan Alp Arslan ve Malazgirt onu başlıklarında bildirilerini sundular.

İkinci otum ise İstanbul Medeniyet Üniversitesinden Prof. Dr. Cihan Piyadeoğlu yönetti.

Bu oturumdaki konuşmacılar ve bildiri başlıkları ise; Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu / Kastamonu Üniversitesi- Malazgirt Zaferinin Kazanılmasında Selçuklu Komutanlarının Rolü, Prof. Dr. Caner Arabacı / Necmettin Erbakan Üniversitesi- Malazgirt Zaferinin Kazanılmasında Alplik/Gaza Düşüncesinin Rolü, Doç. Dr. Tülay Metin / Abant İzzet Baysal Üniversitesi - Malazgirt Zaferinden Sonra Anadolu’da Türk Yerleşimi, Doç. Dr. Hasan Akyol / Manisa Celal Bayar Üniversitesi- Malazgirt Zaferi Sonrasında Anadolu’da Türk Fetihleri ve Ali Yurtgezen - Araştırmacı-Yazar: Malazgirt Edebiyatı.

Oturumların sonunda, oturum başkanları tarafından tebliğ sunan konuşmacılara TYB’nin yayınlarından hediye edildi.

1-(3)-003.jpg2-(2)-003.jpg

Bu haber toplam 1416 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim