• İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Doğumunun 90. Yılında Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov

Doğumunun 90. Yılında Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov
Rusya İslam Dünyası Teşkilatının, doğumunun 90. Yılında ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un düşüncelerini anlamaya dönük tertip ettiği çalıştay Moskova’da başladı.

İki gün sürecek çalıştayda yirmi ülkeden iştirak eden mütefekkirler, diplomatlar, edebiyatçılar ve kültür insanları tebliğlerini sunuyorlar. Türkiye Yazarlar Birliği de çalıştaya davet edilmiştir. Türkiye Yazarlar Birliği’nin Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, şeref konuklarından birisi olarak katıldığı toplantıda sunduğu tebliğinde çağdaş Manasçı olarak gördüğü Aytmatov’un düşünce dünyasında Manas destanının yerine ve önemine işaret etti. Onun Manas Destanında yer alan mesajları kendi günü ve ortamında nasıl yorumladığını eserlerinden örnekler eşliğinde anlattı. Çalıştayın ilk gününde Türki Cumhuriyetlerinden gelen diplomatlar ve mütefekkirler de birbirinden kıymetli tebliğlerle programa renk kattılar. Konuşmalarda görüldü ki, Aytmatov’a her Türki devlet tarafından sahip çıkılmakta ve Aytmatov’un eserlerinde içerilen mesajlar evrensel olsa da kaleme aldığı eserlerinde yerel unsurlar kesinlikle ihmal edilmemekte ve merkeziliğini kaybetmemektedir. Sunulan tebliğlerde Aytmatov’un değişen dönem ve şartlarda insanların kendi olmayı ve kalmayı başarmasının önemine işaret ettiği, dünya kültür mirasına önemli katkılarda bulunduğu, vefat etmesine rağmen bugün bile hala eserleri yardımıyla bizimle konuştuğu, manevi kriz içinde olan günümüz insanının Aytmatov’un eserlerinde bu krize karşı tedavi reçetelerini bulabileceği gibi önemli hususlar dile getirildi. Türkiye Yazarlar Birliği Genel Sekreteri Dr. Muhammed Enes Kala da ilk gün tebliğini sundu. Aytmatov’un eserlerinin etkili ve kalıcı olmasının ardındaki sırrı anlamaya çalıştığı tebliğinde Dr. Kala, Aytmatov’un insanı bulmanın, insanı bilmenin, insan olmanın, insan kalmanın ve insan ölmenin önemine yaptığı vurgular nispetinde, insanı tüm çıplaklığıyla capcanlı anlamaya ve anlatmaya çalışmasının onu kalıcı kıldığını ifade etti. Bununla birlikte Dr. Kala, Aytmatov’un eserlerinde birbirine taban tabana zıt karakterler yardımıyla okuyucusunu eserin içine çekmek suretiyle insanın ruhunda arınma duygusu meydana getirdiği için Aytmatov’un etkileyici olduğunu vurguladı. İnsanı yakından, insanın haddini bilmesinin gereğini de görerek tanımaya çalışan Aytmatov’un, insanı, evren ve doğanın sahibi değil ama önemli ve ayrılmaz bir parçası olarak görmesinin günümüz için oldukça önemli olduğunu ileri süren Dr. Kala, Aytmatov’un bizi İsrail’de doğan bir bebek ile Filistin’de doğan bir bebeğin aynı haklara sahip olacağı bir dünya hayalini korumaya çağırdığını düşündüğünü ifade ederek konuşmasını sonlandırdı. 23 Kasım Cuma günü de devam edecek çalıştayda dünyanın farklı bölgelerinden iştirak eden katılımcılar sunumlarını gerçekleştirmeye devam edecekler. Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir de Cuma günü tebliğisini sunacak.

534e617b-941c-4d85-acee-3d1b3257c226.jpg805db4d5-dd0c-4305-bbe7-d3f3ab6438b6.jpgimg_1511.jpg
 

Bu haber toplam 1826 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim