• İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Güneydoğu'da Genç Olmak

Güneydoğu'da Genç Olmak
Güneydoğu'da Genç Olmak programında Doç. Dr. Mustafa Sarıbıyık imkanlar ve zorluklar merkezinde bölgede genç olmanın nasıl bir çelişkiler yumağı olduğunu anlattı.

TYB Gençlik Birimi Aralık ayında programlarına Diyanet İşleri Başkanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Doç. Dr. Mustafa Sarıbıyık'ın "Güneydoğu'da Genç Olmak: İmkanlar ve Zorluklar" konuşması ile başladı. 

Programın açılışını program yöneticisi Merve Aksakal yaptı. Aksakal, sözlerine ard arda yaşanan terör saldırılarında şehit olan fidanlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağılığı dileyerek başladı. Konuşmasına şöyle devam etti: "Aslında son bir kaç haftada yaşadığımız olaylar bize bu ülkede genç olmanın nasıl bir imtihan olduğunu gösteriyor ve göstermekle de kalmıyor yaşatıyor. Henüz 20-25'lerinde gençlerimizin haince saldırılara kurban gitmesi bizler için çok acı. Türkiyenin gençlerini hep durdurmaya, hayatlarını karartmaya çalıştılar. Ama biz bu aziz milletin gençleri olarak yolumuzdan dönmeyececeğiz. Biz gençler olarak büyüyen, gelişen Türkiye’nin neferleri olmaya devam edeceğiz. Bilimde, sanatta, sporda  ve daha birçok alanda Türkiye’nin gururu olacağız. Türkiye’yi her zaman daha ileri daha ileri taşıyacağız. Ve evet! Bunu aramızdan aldıkları ve almaya çalıştıkları kardeşlerimiz, arkadaşlarımız, dostlarımız için onlara rağmen yapacağız. - “Çiçeklerimizi koparabilirler ama baharın gelişini engelleyemezler.”

Türkiye kelimesinin vicdan lugatlerimizde karşılığının “mazlumların umudu” olduğu aşikar… Bizler büyüklerimizden aldığımız bu düstura layık olmaya çalışacağız. Hazırolda değildik, rahat da durmayacağız." 

Sarıbıyık, bölgede genç olmayı imkanlar ve zorluklar merkezinde değerlendirdi ve çelişkiler yumağı içerisinde yaşadıklarını anlattı. 

"İbn Haldun'un dediği gibi coğrafya kader midir?" diye soran Sarıbıyık, bu bölgenin aslında kadim bir bölge olduğunu ve peygamberler diyarı olduğunu anlattı. Anadolu'ya İslam'ın geldiği ilk yerlerin buralar olduğunu da aktaran Sarıbıyık, ilk ezanın da Diyarbakır Ulu Cami'de okunduğunu ifade etti. 

Bölge insanının inançları konusunda da duyarlı olduklarını anlatan Sarıbıyık, pek çok ideolojik akımlara yakınlıklarının fikri yakınlık ya da öğrenilerek okunarak edinilen birikim ile olmadığını anlattı. Bu nedenle savruldukları ve peşlerinden gittikleri pek çok akıma bağlılıklarının ancak algı düzeyinde bir bağlılık olduğunu ifade etti. 

Bölge halkının politize olmuş olduğunu söyleyen Sarıbıyık, bunun legal bir siyasete dönüşememesinin bir gerçeklik olarak önümüzde olmasının dikkat çekici olduğunu ifade etti. 

Her genellemenin insafsızlık içerdiğini söyelyen Sarıbıyık, bölge hakkındaki genellemelerin ve ön yargıların AKP ile değiştiğinin de altını çizdi. 

Dinleyicilerden gelen yoğun sorular eşliğinde devam eden program birlikteliğimiz adına daha çok çaba sarf etmemiz gerektiğini düşündüğümüz şu günlerde iyi bir anlama alanı açtı. 

c0gy6vmweaalow2.jpg

dscf8585.jpg

Bu haber toplam 2176 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim