Günümüz edebiyatında hikâyecilik güç kazandı

Günümüz edebiyatında hikâyecilik güç kazandı
"Uluslararası 5. Kahramanmaraş Kitap ve Kültür Fuarı" kapsamında, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesince "Kırk Yılın Hikâyesi Sempozyumu" düzenledi.

20.10.2018 tarihinde Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde gerçekleşen programda konuşmalardan önce TYB’nin 40. Yılındaki faaliyetleri içeren sinevizyon gösterimi yapıldı.

Daha sonra bir konuşma yapan TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, yazar şair Bahaettin Karakoç'un vefatı nedeniyle başsağlığı diledi.

Romanda istediğimiz ivmeyi yakalayamadık

Kahramanmaraş'ın daha önce vefat etmiş, "yola erken çıkmış" önemli edebiyatçılarının bulunduğunu ifade eden Doğan, şunları söyledi:

"Necip Fazıl'dan başlayarak Erdem Bayazıt ve Cahit Zarifoğlu'na kadar hepsine Allah'tan rahmet diliyorum. Bunlardan yalnız Bahaettin Karakoç, Maraş toprağında kaldı. Ömrü boyunca da Maraş toprağında olmayı tercih etti. Büyükşehirlerden birine yerleşebilirdi. Bunu önemsiyorum. Yani mahallinde olmak ama bütün ülkeye mal olmak da demek ki bir edebiyatçı için mümkünmüş. Bahaettin Karakoç bunu gösterdi."

Kırk Yılın Hikâyesi bilgi şöleninde hikâyemizin serüvenini ve meselelerinin konuşulacağını, işin erbaplarının programda söylenmesi gerekenleri söyleyeceklerini ifade eden Doğan, son yıllarda en çok güç kazanan edebiyat türünün hikâye olduğunu, bu alanda çok sayıda genç hikayecinin yetiştiğini, roman konusunda istediğimiz ivmeyi yakalayamadığımızı,  şiirde ise bir duraklama halinde olduğumuzu belirterek sempozyumun başarıyla geçmesini diledi.

1-027.jpg

Hikâyeler birer hayattır

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da,  Türk edebiyatında "Dede Korkut" ve "Beyaz Kartal" olarak anılan Bahaettin Karakoç'un vefatı nedeniyle başsağlığı diledi.

Hikâyeciliğin bir yayınevi meselesi olmadığını, bunun okullara yayılması gerektiğini dile getiren Arıcan, bu alanda belediyelerin de önemli çalışmalarının olduğunu söyledi.

Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Hayat, aslında bir hikâyedir. Hikâyeler de aslında birer hayattır. Hayatın ve tüm hayatların hikâyesidir. Herkesin, her insanın bir hikâyesi vardır. Her devrin, her çağın, her makamın bir hikâyesi vardır. Hayatın içinde bin bir türlü hikâyeler yaşanır. Aristoteles’ten günümüze kadar, anlatıma dayalı en önemli sanatlardan birisidir hikâye. Kutsal Metinlerde, Tevrat’ta, İncil’de Kur’an’da en güzel hikâye sanatlarına rastlanır. Hele Türk halk hikâyeleri ve masallar; Dede Korkut hikâyeleri, en güzel örneklerini Mevlana’da bulduğumuz dinî ve sûfî hikâyeler.  Divan edebiyatımızın manzum hikâyeleri, edebiyatımızın en zengin hazineleridir.”

Programda bir konuşma yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Cevdet Kabakçı, belediye olarak ilmi ve kültürel çalışmalara çok önem verdiklerini ve farklı konularda otuza yakın sempozyum gerçekleştirip, bunları kitaplaştırarak literatüre katkı yaptıklarını ifade etti.

TYB Kahramanmaraş Şube Başkanı Fazlı Bayram da,  özel bir şehirde çok anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını, eşyanın mananın bir hikâyesi olduğu gibi hikâyenin de hikâyesi olduğunu ifade ettikten sonra ustaların bilgi şöleninde çok değerli şeyler söyleyeceğini ve salonda bulunanların da bunlara şahit olacağını söyledi.

Konuşmalardan sonra hikâyeciliğimizin geçmişi, günümüz hikâyeciliği ve yakın dönem edebiyatımızın genel bir değerlendirilmesinin yapılacağı sempozyum programı başladı.

2-025.jpg

Mehmet Narlı’nın yönettiği 1.oturumda; Cemal Şakar, Yıldız Ramazanoğlu ve Aykut Ertuğrul konuştu.

3-022.jpg

2. Oturumu ise Necip Tosun yönetti.  Bu oturumun konuşmacıları ise; Emin Gürdamur, Hasibe Çerko ve Handan Acar Yıldız oldu.

4-017.jpg

“Benim hikâyemin öyküsü” başlıklı 3. oturumda Naime Erkovan, Mehmet Kahraman ve Mustafa Çiftçi konuştu. Bu oturumu Mehmet Kurtoğlu yönetti.

5-011.jpg

4.oturumda ise Abdullah Harmancı, Mehmet Narlı ve Necip Tosun konuştu. Günümüzde hikâyeciliğin geldiği noktanın değerlendirildiği otumu ise D. Mehmet Doğan yönetti.

Günümüzün tanınmış hikâyecilerin konuk olarak katıldığı sempozyuma Kahramanmaraşlılar ve edebiyatseverler büyük ilgi gösterdi.

 

11-21-ekim-2018-tarihleri-arasinda-bu-yil-5.’si-duzenlenen-uluslararasi-kahramanmaras-kitap-ve-kultur-fuarina-katilan-tyb-seref-baskani-d.-mehmet-dogan-kitaplarini-imzaladi..jpg

11-21 Ekim 2018 tarihleri arasında bu yıl 5.’si düzenlenen Uluslararası Kahramanmaraş Kitap ve Kültür Fuarına katılan TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan kitaplarını imzaladı.

Bu haber toplam 1786 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim