• İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

İstanbul Şubesi'nde Orhan Okay çağdaş bir insan-ı kamildi paneli

İstanbul Şubesi'nde Orhan Okay çağdaş bir insan-ı kamildi paneli
Çağdaş bir insan-ı kamil, hocaların hocası Prof. Dr. Orhan Okay vefatının birinci yılında anıldı. Öğrencileri ve dostları, çok yönlü bir insan olarak Okay’ı anlattı.

Akademisyen ve yazar Prof. Dr. Mehmet Orhan Okay, vefatının birinci yılında düzenlenen panelle anıldı. Okay’ın öğrencileri ve sevenlerinin yoğun ilgi gösterdiği panel, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirildi.      

TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı’nın yönetiminde yapılan panelde konuşan Prof. Dr. Abdullah Uçman, İstanbul’da doğup büyüyen Okay’ın, farklı şehirlerde öğretmen olarak yaklaşık 40 yıl hizmet ettikten sonra tekrar İstanbul’a döndüğünü söyledi.      

Hususiyet sahibi çok yönlü bir insan

Okay’ın gelişiminde yetiştiği ortam ve aile çevresinin çok etkili olduğunu belirten Uçman, “Çok erken yaşlarda Kur’an-ı Kerim okumasını öğreniyor. Abdülaziz Efendi, Nurettin Topçu gibi değerli şahsiyetlerle karşılaşması, Vefa Lisesi’nde ders aldığı büyük hocalar,  Orhan Okay’ın alt yapısını oluşturmuştur. Çok yönlü bir insandı. Sadece belli bir alana saplanıp kalmış biri değildi. Her konuda değerlendirmeler yapabilecek donanımdaydı. Aslında o çağdaş bir insan-ı kamildi” diye konuştu.    

Prof. Dr. İsmail Kara da fikir adamı olarak tanımladığı Okay’ın “hususiyet sahibi” bir insan olduğunu dile getirdi. Okay’ın sürekli araştıran bir yapısı olduğunun altını çizen Kara, “Bizim zamanımızın ‘hususiyet sahibi’ olan son temsilcilerinden biriydi. Aynı zamanda hem iyi bir akademik metin yazarı hem de  iyi bir deneme yazarıydı’’ ifadelerini kullandı.      

Yazar Beşir Ayvazoğlu ise, etrafındaki insanların sıkıntılarını Okay’la paylaştığını ve Okay’ın bu sıkıntıları her zaman çözmeye gayret ettiğini vurguladı.      

Mütevazı bir aristokrat      

Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk da Orhan Okay’ın, eserlerinde sanatkar bakış  açısıyla bilimsel bakış açısını birleştirdiğini anlattı.

Okay’ı ve ailesini yakından tanıyan yazar Bekir Soysal da Okay ile  1960’lı yıllarda tanıştığını anlatarak, Okay’ın nezih ve yüksek bir üslupla konuşan etkileyici biri olduğunu aktardı. Soysal, Okay’ın mütevazı bir aristokrat olduğu değerlendirmesini yaparak, sadece öğrencilerinin değil, arkadaşları ve diğer hocaların da ona müracaat ettiğini belirtti.    

140120182355460014951_3.jpg

Türkiye YazarlarBirliği İstanbul Şubesi’nde düzenlenen Orhan Okay’ı anma programına katılan konuşmacılar, Okay’ın eserlerinde sanatkar bakış açısıyla bilimsel bakış açısını birleştiren bir entellektüel olduğunu dile getirdiler.

 

Bu haber toplam 1618 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim