• İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C

TYB Ankara Şubesinde Mehmet Kaplan konuşuldu

TYB Ankara Şubesinde Mehmet Kaplan konuşuldu
TYB Ankara Şubesi'nde Necmettin Turinay ve Nuray Alper'in Konuşmacı Olarak Katıldığı "Edebiyatımızda Mehmet Kaplan" Konulu Söyleşi Gerçekleşti
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Ankara Şubesi, edebiyat dünyamızın önemli isimlerinden Mehmet Kaplan'ı anlatan bir söyleşiye ev sahipliği yaptı. Söyleşide konuşmacı olarak Necmettin Turinay ve Nuray Alper yer aldı. TYB Ankara Şubesi Başkanı M. Sait Uluçay, sunuş konuşmasında Mehmet Kaplan ve konuşmacılar hakkında bilgi verdi.
 
Tanpınar'ın Keşfedilmesinde Kaplan'ın Rolü
 
Söyleşiye Necmettin Turinay'ın Tanpınar üzerine konuşmasıyla başlandı. Büyük şair ve yazar Ahmet Hamdi Tanpınar'ın toplum tarafından tanınmasında Mehmet Kaplan'ın önemli bir rol oynadığını vurgulayan Turinay, Kaplan'ın Tanpınar'ın öğrencisi olduğunu da hatırlattı. Kaplan'ın tahlil ve tenkit yeteneğiyle öne çıkan bir edebiyatçı olduğunu ve aynı zamanda iyi bir denemeci olduğunu da sözlerine ekledi.
 
Kaplan'ı Okumak Dönemi Okumak Demektir
 
Nuray Alper ise konuşmasında dönemin etkili edebiyatçılarını anarak Mehmet Kaplan'ın etkilendiği yazarlardan bahsetti. "Kaplan'ı okumak dönemi okumaktır" diyen Alper, aynı zamanda Tanpınar'ı anlamak için Kaplan'ı okumak gerektiğini de vurguladı. Yüksek lisans tezinde Mehmet Kaplan'ı çalıştığını belirten Alper, Kaplan'ın Hilmi Ziya Ülker'den etkilendiğini ve Nurettin Topçu'nun Hareket dergisinde yazmaya başladığını da hatırlattı.
 
Felsefenin Edebiyata Yansıması
 
Söz alan Necmettin Turinay, Mehmet Kaplan'ın İstanbul'a felsefe okumak için geldiğini fakat edebiyat okumaya başladığını söyledi. Bu dönemde Fransız düşünür Alain'den etkilenen Kaplan'ın edebiyata bakış açısının bu etkiden etkilendiğini belirten Turinay, dönemin felsefi bakış açısını da anlattı.
 
Turinay, konuşmasında Kaplan'ın çok yönlü bir yazar olduğunu ve edebiyatın yanında felsefe ve sosyoloji gibi alanlarda da kalem salladığını vurguladı. Farklı bakış açılarıyla edebiyat dünyasını zenginleştiren Kaplan'ın aynı zamanda eleştiriye de açık bir isim olduğunu belirten Turinay, "Herhangi bir yazarın, eserin eleştirilmesi olağan bir durumdur. Bu konuda bir tabu olmamalıdır. Mehmet Kaplan da eleştiriye açık bir isimdi ve farklı eleştirmenler tarafından eserleri değerlendirildi" dedi.
45f65289-ca47-4816-8c95-bd89dabd9d1f.jpg
 
Söyleşide Kaplan'ın İstanbul dergisinde genç şairlere yer vererek onların yetişmesine katkıda bulunması da ele alındı.Türk edebiyatının önemli isimlerinden Mehmet Kaplan, Falih Rıfkı Atay'ın çıkardığı İstanbul dergisinde farklı alanlarda yazılar yazarak kalemini konuşturdu. Aynı zamanda genç şairlere de bir alan açarak onların yetişmesine katkıda bulunan Kaplan, edebiyat dünyasında önemli bir iz bıraktı. Bu sayede edebiyat dünyasına yeni nefesler kazandıran Kaplan'ın öncü bir rol oynadığı vurgulandı.
 
Söyleşi, Mehmet Kaplan'ın edebiyat dünyamıza kattığı değerler ve eserleri üzerine yapılan sohbetlerle sona erdi. Katılımcılar, Mehmet Kaplan'ın eserleri hakkında bilgi edinme ve edebiyat dünyası hakkında fikir alışverişinde bulunma imkanı buldular.
 
Mehmet Kaplan'ın hayatı ve eserlerini konu alan söyleşi, edebiyatseverler tarafından yoğun ilgi gördü. Söyleşi sonrası katılımcılar, konuşmacılara Mehmet Kaplan ile ilgili sorular yöneltme imkanı buldular.
 
TYB Ankara Şubesi başkanı M. Sait Uluçay etkinlik sonrası konuşmacılar Necmettin Turinay ile Nuray Alper'e katılım beratlarını takdim etti.
021b02a9-c46e-41f6-9da4-d2f0f4262287.jpg
Bu haber toplam 707 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim