• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

İstiklâl Marşı'nın 90.Yılı Taceddin Dergâhı'nda Kutlandı. D.Mehmet Doğan: İstiklâl Marşı, Metni Kadar Şairinin Karakteri de Önemlidir

İstiklâl Marşı'nın 90.Yılı Taceddin Dergâhı'nda Kutlandı. D.Mehmet Doğan: İstiklâl Marşı, Metni Kadar Şairinin Karakteri de Önemlidir
İstiklal Marşı’nın 90. Yılı marşın yazıldığı yerde okunarak kutlandı. Tören sonunda İstiklal Marşı Anıtı ve Kütüphanesi açıldı…   İSTİKLAL MARŞI’NIN 90. YILI TACEDDİN DERGÂHI’NDA KUTLANDI D.

Törende bir konuşma yapan Vakıflar Bölge Müdürü Aslan Yıldız Taceddin Dergahı’nın restorasyonu ile ilgili bilgiler verdi. Hacettepe Üniversitesi idaresinin Taceddin Dergahı’nın bakımını ve restorasyonunu yapamadığını belirten Yıldız, dergahın Vakıflara geçtikten sonra ciddi restorasyondan geçtiğini açıkladı. Yıldız Taceddin Dergahı’na milletin yoğun ilgi gösterdiğini söyleyerek, dergahı her yıl 500 bin kişinin ziyaret ettiğini vurguladı.

 

Akif’in Ahlakı ve İstiklal Marşı

İstiklal Marşı Kutlama Kurulu’nun sorumlu sivil toplum kuruluşu Türkiye Yazarlar Birliği adına konuşan Şeref Başkanı Mehmet Doğan İstiklal Marşı ve Akif’in kişiliği üzerinde durdu. İstiklal Marşı’nın metin açısından öneminin bir tarafa onu yazan Akif’in kişiliğinin ve ahlakının da çok önemli olduğunu kaydeden Doğan, milli marşı başka herhangi bir şairin yazması durumunda aynı etkiyi uyandırmayacağını ifade etti. Mehmet Doğan, İstiklal Marşı’nın Mehmet Akif’in şahsi nitelikleriyle birleşerek yüksek bir etki bıraktığını vurgulayarak “Akif’in kişiliği ve ahlakı zaten o dönemde herkes tarafından takdirle karşılanmaktaydı. Mehmet Akif ahlakındaki sağlamlık, itimat ve millet uğrunda çalışmasıyla İstiklal Marşı’nı yazabilecek ender kişilerdendi. Eskiden Ankara’da kışlar çok daha sert geçerdi. Buna rağmen Akif Şubat ayında iki günde marşı yazıp teslim etmişti. Marş için verilen ödülü de üzerinde palto olmamasına rağmen reddetmişti. İstiklal Marşı’nı yazmak da böyle bir karaktere ve ahlaka sahip Akif’e yazmak nasip olmuştur.” dedi.

 

90. Yıl Kutlamaları Yıl Boyu Sürecek

Doğan’dan sonra kürsüye Ankara Valisi Alaattin Yüksel geldi. Taceddin Dergahı çevresiyle ilgili bilgiler veren Yüksel, bu konudaki çalışmalarının devam edeceğini söyledi. Akif’in karakterinin herkes tarafından takdir edildiğini kaydeden Vali Yüksel, İstiklal Marşı’nın “milli mutabakat” metni olma vasfının bugünde sürdüğünü vurguladı.

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay da konuşmasında İstiklal Marşı kutlamalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Devletin 2007 yılından itibaren 12 Mart’ı resmi kutlama programı içine aldığını belirten Günay, İstiklal Marşı’nın 90. yılı kutlamalarının yıl boyunca süreceğini ifade etti.

 

İstiklal Marşı Anıtı Açıldı

12 Mart kutlama programında İstiklal Marşı’nın 10 kıtası öğrencilerin ve katılımcılarının eşliğinde toplu olarak okundu. Törenin ardından Taceddin Dergahı parkı içindeki eski anıtın yerine yapılan yeni İstiklal Marşı Anıtı’nın açılışı gerçekleşti. Esder de Akif’in ruhuna mevlid okutarak, katılımcılara mevlid şekeri ve pilavı ikram etti. 90. Yıl kutlamaları İstiklal Marşı kütüphanesinin açılışının ardından sona erdi.

ertugrul

ertkon 

Bu haber toplam 1087 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim