• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

İzmir Şubesinde Mahalli Edebiyat ve Manisa

İzmir Şubesinde  Mahalli Edebiyat ve Manisa
TYB İzmir Şubesi Kültür Sohbeti programında Prof. Dr. Kenan Erdoğan misafir oldu. Yazarın, Klasik Türk Edebiyatı Ve Tasavvuf Edebiyatı üzerine de çalışmaları bulunmaktadır.

Manisa yöresi mahalli edebiyat üzerine ciddi manada çalışmalar yapmıştır. Kulalı Mustafa Nüzuli, Kasabalı Nuri ve Kırkağaçlı Mustafa Remzi çalışmalarıyla Türk Edebiyatına hizmet etmiştir.

Prof. Dr. Kenan Erdoğan;1963 Yozgat Sağlık Köyü’nde doğdu.1984’te Atatürk üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. 1989 yılında Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Eski Türk Edebiyatı bilim dalında "Fuzûlî Divanı’nda Kozmik Âlem ve Tabiat” başlıklı teziyle yüksek lisans tamamladı. Yazar doktora öğrenimini ise Niyâzî-i Mısrî: Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri Ve Divan’ının Tenkitli Metni” başlıklı teziyle Atatürk Üniversitesinde tamamladı. 1993’te doktor, 2005’te doçentt, 2010’da ise profösör oldu. Klasik Türk Edebiyatı Ve Tasavvuf Edebiyatında çalışmaları olan yazarın yayınlanmış üç kitabı; Diyarbakırlı Sa’id Paşa Divanı (Manisa 2004), Kulalı Mustafa Nuzûlî Dîvânı (Ankara 2008). Yayınlanmış birçok bilimsel bildirisi olan yazar hâlâ Manisa Celal Bayar Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Yazar evli ve üç çocuk babasıdır.

Mahalli Edebiyat Üzerine:

“Mahalli Edebiyat kavramı, pek fazla bilinen yaygın bir kavram değil. Mahalli, bilindiği gibi, yöresel, yerel, mahalle ile ilgili demek. Edebiyat tarihimizde bir de mahallileşme diye bir akım da var. Şimdilik konumuz bu değil. (Aslında orda da hem yerelden hem de klasik üsluptan ve genel dilden beslenerek halkı da eğiterek halkın sevip beğeneceği hüsn-i kabul edeceği güzel eserler verilir.) Mahalli, yahut yerel kelimesi, tabiidir ki merkezi ve genel kavramıyla doğrudan ilişkili. Hem umumi edebiyata zemin hazırlayan, besleyen, malzeme veren; hem de ondan doğrudan etkilenen, ihmal ve terke uğrayan, gözden kaçan ve gölgede kalan bir yanı var. Aslında yerel olmadan genel olmaz, mahalle olmadan şehir olmaz. Ayrıca eskilerin çok önemli bir sözü vardır: Mesele mahallinde halledilir. Eğer mahallinde halledilemiyorsa konu aksıyor, demektir. Kültür konusunda hatta, yönetiminde mahalli belediyeler ve bölge üniversiteleri elbirliği içinde bölgelerinde bulunan maddi manevi kültür değerlerine ve varlıklarına dikkatle sahip çıkmalıdır. Siz, mahallenizdeki, bölgenizdeki, yakınızdaki bir değeri fark edemiyor, değerlendirip genel ve evrensel bir değer haline getirip pazarlayıp sunamıyorsanız, sizin bölgenizden uzak merkezden yahut başka yerlerden bu değerin keşfedilmesini bekleyemezsiniz. İnsanın bulunduğu yer ve toprak, coğrafya; insana bazı görev ve mükellefiyetler yükler. Bunu hakkıyla ifa edenler, o değerle birlikte kendilerinin de yükseltir ve değerlendirirler. Değerlendiremeyenler de o değeri heba edip harcamış olurlar.”

 

Bu Şairlerden Kimsenin Haberi Yoktu:

“Bizim çalışmalarımızın epeyce bir kısmı bu çerçevede değerlendirilecek cinsten. Belki de bu düşüncelerin bir hayat görüşü gibi bende karşılık ve yer bulmasından kaynaklanıyor. İlk görev yerim Diyarbakır’da çalışmaya başlayınca Diyarbakırlı Said Paşa Divanı(Manisa 2004)’nı neşretmiştim. Manisa’ya gelince de Manisalı şairler üzerinde çalışmanın uygun olacağını düşündüm. Halk tabiriyle

ekmeğini yediğim bölgeye bir hizmetim olsun istedim. Bu meyanda on beş kadar bilimsel makale ve sonuçta üç kitap ortaya çıktı. Bunlar, Kulalı Mustafa Nüzuli Divanı(Manisa 2004), Kasabalı Nuri Divanı (M. Said Çalka ile İstanbul 2018) ve Kırkağaçlı Mustafa Remzi. Bu sonuncusu her ne kadar uzun zamandır kitap olarak hazırsa da, maalesef henüz iki kapak ortasına girip de kitaplaşmadı, basılmadı.”

Mahalli Edebiyat Çalışmaları:

Mahalli edebiyat araştırmacıları arkeologlar gibi çalışırlar. Biri toprağı kazarak diğeri tarihi elekten geçirerek aradığını bulmaya çalışır. Sabırlı bir uğraş ister. Bu konuya kaynak teşkil eden bazen yaşlı bir insan bazen arşivlerdeki bir mecmua olur…

TYB İzmir Şubesi bu kültür sohbetinde önemli bir konuyu Prof. Dr. Kenan Erdoğan ile gündeme taşımış oldu. Eğer mahalli edebiyatlar konusunda her yerde ciddi çalışmalar yapılırsa birçok değerin gün yüzüne çıkacağı aşikârdır.

img_0099-1.jpgimg_0097-2.jpg

Bu haber toplam 1191 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim