• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

“Mehmed Âkif, Âsım ve Gençlik Bilgi Şöleni” Tamamlandı…

“Mehmed Âkif, Âsım ve Gençlik Bilgi Şöleni” Tamamlandı…
“Mehmed Âkif, Âsım ve Gençlik Bilgi Şöleni’’nin ikinci günü Merhum Mehmed Âkif’in vefatının 78.yılı olması nedeniyle toplantı öncesinde Edirne kapı Şehitliği’nde bulunan kabri ziyaret edildi.

27 Aralık sabahında İstanbul’dan ve yurdun çeşitli şehirlerinden gelen Mehmed Âkif sevdalıları, genç Âsımlar Üstadın kabrini ziyaret ederek , Kur-anlar okuyarak, dualar ederek Üstad Mehmed Âkif’e olan sevgi ve  saygılarını dile getirdiler.

Âsım'ın yayınlanışının 90. yılı dolayısıyla Türkiye Yazarlar Birliği’nin düzenlediği Mehmed Âkif, Âsım ve Gençlik Bilgi Şöleni İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteği ile Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bilgi şöleni sona erdi.

Bilindiği gibi Mehmed Âkif’in Safahat isimli şiir külliyatı 7 kitaptan oluşmaktadır. Bunlar içinde 6. kitap olan Âsım’ın müstesna bir yeri vardır. Âsım, neredeyse bütün edebiyat tarihçileri, araştırmacıları tarafından Mehmed Âkif’in olgunluk eseri, şaheseri olarak kabul edilmektedir.

Bu sene, Mehmed Âkif’in Âsım’ın yayınlanışının 90. Yılı olması  nedeni ile, hem İstiklâl Marşı şairimize dikkatleri bir daha çekmek, hem de bugünün de konusu olan gençlik meselesini Mehmed Âkif’in ortaya koyduğu muhteva çerçevesinde değerlendirmek için  şölene katılan ilim ve fikri adamları 3 gün boyunca   Mehmed Âkif’i ve özelikle de Âsım konuştular. 

Bilgi Şöleni programına göre;

Prof. Dr. Nesrin Karaca’nın oturum başkanlığı yaptığı oturumda, Fazıl Gökçek (Prof. Dr.) Âsım’ı Etkili Kılan Edebî-Estetik Unsurlar, Fatih Özkafa (Doç. Dr.) Hat Sanatında Mehmed Âkif Ersoy ve Şiirleri,  Özlem Nemutlu (Yrd. Doç. Dr.) Mehmet Âkif Ersoy’un Atıfları, Semiha Özelyaman (Dr.): Hikâyeci Yönüyle Mehmed Âkif ve Âsım üzerine görü ve düşüncelerini anlattılar.

Millî Mücâdeleye kıvılcım çakan bir şair olarak, Mehmed Âkif’in yaşadığı çağda son derece önemli hizmetler ifa ettiği, İslâm misyonunu yerine getirdiği, Çağını çok iyi tanıdığı, İslam kültürü, bilim konularında Âkif ortaya koyduğu görüşler işaret edildi. Fatih Özkafa’da bir sanat sanatçısı olarak Akif’in şiirlerini konu olan hat örneklerini sundu.
Prof. Dr. Turan Koç’un oturum başkanlığında, Abide Doğan (Prof. Dr.): Mehmet Âkif Ersoy’un Şiirlerinde Çocuk, Yakup Çelik (Prof. Dr.): Âkif’te Özlenen Nesil,Şerife Çağın (Doç. Dr.): Şair Eşref’ten Mehmet Akif’e, Selim Somuncu (Yrd. Doç. Dr.): Safahat’ın Âsım bölümünde Tahkiye ve Unsurları konuları üzerinde tebliğlerini sundular.

Prof. Dr. Abide Doğan’ın oturum bakanlığında ise; Mehmet Azimli (Prof. Dr.): Bosnalı Ali Şevki Hoca ya da Namı diğer Köse İmam, Necmettin Türinay (Yrd. Doç. Dr.): Necip Fazıl üzerinde Mehmet Akif Tesirleri, Melih Erzen (Yrd. Doç. Dr.): Safahat’ta Aydın Eleştirisi,  tebliğleri ile ikinci gün çalışmalarını Akşam düzenlenen Münib Utandı’nın: Mehmed Âkif’in bestelenmiş şiirlerini okunduğu konser ile tamamladı.

Yrd. Doç. Dr. Cengiz Karataş’ın başkan olduğu oturum da; 
Nimetullah Hafız(Kosova) (Prof. Dr.) “Mehmet Âkif’e Dair Balkanlar’da Çıkan Özgün Bir Mecmua Hakkında Değerlendirmeler”
İbrahim Tüzer (Doç. Dr.) Hocazade’nin Bilinciyle Aydınlanan Nesil: ‘Âsım’ın Nesli ve “Yeniden Doğuş” İmkânı olarak Varoluş Alanı

Kadir Can Dilber (Yrd. Doç. Dr.) Mitsel Bir Figür Olarak Âsım Prototipi üzerine sundukları tebliğler sonrasında Değerlendirme oturumu ile bilgi şöleni sona erdi.

Şölenin değerlendirme ve kapanış oturumuna Mehmed Âkif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı Mehmet Doğan başkanlık yaptı. Bu oturumda Prof. Dr. Abide Doğan, Prof. Dr. Nesrin Karaca, Prof. Dr. Fazıl Gökçek, Prof. Dr. Turan Koç ve Prof. Dr. Nimetullah Hafız 3 gün süren bilgi şöleninin genel bir değerlendirmesini yaptılar.

Mehmet Doğan, değerlendirmesinde Mehmed Âkif’in Safahat isimli şiir külliyatının 7 kitaptan oluştuğunu belirterek, Şairin ilk şiir kitaplarını peş peşe yayınladığını Safahat(1911),Süleymaniye Kürsüsünde (1912), Hakkın sesleri (1913), Fatih Kürsüsünde (1914) de yayınlandı. Dört yılda dört kitap, Beşinci kitap olan olan Hatıralar (1917) yılında. Üç yıl sonra. Altıncı kitap da ise fasıla biraz daha uzar. Âsım Hatıralar’dan yedi yıl sonra yayınlandığını ifade eder.

Değerlendirme oturumunun konuşmacılarının ortak değerlendirmesi; Safahat’ın 6.kitabı olan Âsım’ın edebiyatımızda müstesna bir yerinin olduğu. Âsım nerede ise bütün edebiyat tarihçileri, araştırmacıları tarafından Mehmed Âkif’in olgunluk eseri, şaheseri olarak kabul edilmesi,

Her zaman hayatın içerisinden konuşan bir İslâm şair olan Mehmed Âkif’in  bu eserinde Birinci Dünya Savaşı’nı arka plana alarak düşüncelerini ve toplum tasavvurunu ortaya koyduğunu, Birinci dünya savaşının  bizim için olduğu kadar dünya tarihi bakımından da önemli olan bir sahnesi, Çanakkale ve Çanakkale’de savaşan gençlik Mehmed Âkif’in esas konusu olmuş.

Milli şairimiz Âsım kitabında bir gençlik modeli ve projesi ortaya koymuştur. Aklı fikri yerinde, bilgili,  müsbet ilimlere vakıf, ama maneviyatı da kuvvetli ahlaklı bir gençlik. Bu gençlik, fiziki gücünü manevi gücüyle birleştiren’’bütün insan’’ demektir.

Öneminde pozitivizmin tesiriyle,insanın sadece maddesine fiziğine yönelik gençlik projeleri revaç bulurken, Mehmed Âkif  Âsım eserinde bütünü gözeten modelini Âsım karakteri etrafında çizmiştir.

Mehmed Âkif Âsım’la edebiyat tarihimizde derin bir iz bırakmazla kalmaz, halkımızın zihninde Çanakkale Şehidlerine ve Zulmü Alkışlayamam Zalimi asla sevemem şiirlerine yer eder. Onun “Âsım’ın nesli’ kavramı günümüze kadar yetişen nesillere imanlı ve ahlaklı müsbet örnek olarak ideal aşılamakta ciddi tesir uyandırır.

Bilgi Şöleni kapsamında Mehmed Âkif kitapları ve resimleri sergisi, Mehmed Âkif’in bestelenmiş şiirlerinin de icra edileceği konser Münip Utandı tarafından gerçekleştirildi.

En önemlisi de Âsım’ın tıpkı basımıyla birlikte Latin harfli metninin açıklamalı olarak bir kitapta bir araya getirilmesidir

dsc06584.jpgdsc06616.jpgdsc06717.jpgdsc06688.jpgdsc06636.jpg

dsc06623.jpg

Haber: Ferhat Koç

Bu haber toplam 2669 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim