• İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Şair Bireyi Ontolojik Gerçeği Bağdaştırır

Şair Bireyi Ontolojik Gerçeği Bağdaştırır
Türkiye Yazarlar Birliği Bursa Şubesi ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın organize ettikleri Bursa Uluslararası Öğrenci Akademisi, şubat ayında öğrencileri Şair ve yazar Mustafa Muharrem Tüfekçi ile bir araya getirdi.

Mustafa Muharrem dersinde şiir ve günümüz şiiri üzerinde durdu. Şiiri, bir ses dilinin şematiğinin içine döşenen geometri olan tanımlayan Mustafa Muharrem, günümüzde bu tarif ekseninde şiirlerin yazılmadığını ifade etti.

Günümüz şiirinin geçmişle kıyaslamasını yapan Tüfekçi, “Günümüz şiiri, kadim kültürümüzden aldığımız zevke uzaklığımız nispetinde bir kelime kolonisidir.” dedi.

Çağdaş şairlerin şiir karışışındaki tutumunu değerlendiren Tüfekçi, “Bugün bir ikilem içindeyiz. Şairlerimiz ya geleneği taklit edip çoğaltılmakta ya da geleneği tamamen terk ederek çağdaş ve modern şiiri savunmaktalar.” şeklinde konuştu. Tüfekçi eski şiir yeni şiir tartışmalarının şiire yeni bir cephe açabileceğini savundu.

Şairin içinde yaşadığı toplumun ileriye dönük gözleri olduğunu belirten Tüfekçi “Şair bir öncü, bir önderdir. Onlar bizleri mümkün yenidünyalardan haberdar eder.”ifadelerini kullandı.  

Şiirde meselenin sadece bir dil ve imge meselesi olmadığını vurgulayan Tüfekçi “Şiir bizi dilin ötesine taşıyarak hayal ile gerçeği, yalan ile doğruyu bir kutsal kitap edasıyla bize öğretir.” dedi.

Modern şairin durumunu da değerlendiren Tüfekçi, “Modern şair romancının yaptığı gibi yaparsa başarıyı elde etmiş sayılır ama şair için önemli olan bireyi ontolojik gerçeği ile bağdaştırmasıdır.”şeklinde konuştu.

Tüfekçi, “Şair gazetecinin haber sunuşu gibi şiiri kullanıyorsa özünü unutmuş demektir.” dedi.

Bu haber toplam 870 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim