• İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Savaş Mağduru Kadınlar TYB İstanbul’da Konuştu

Savaş Mağduru Kadınlar TYB İstanbul’da Konuştu
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ile Türk Kızılayı Gençlik Hizmetleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla "Savaş ve Kadın" adlı program düzenledi.

Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi'nde düzenlenen programa, Suriye'nin Halep kentinde yaşananları sosyal medya aracılığıyla dünyaya duyuran Bana Alabed, annesi Fatima Alabed ile Suriyeli aktivist İman Bedir ve yazar Esra Elönü katıldı.

Savaş ortamında yaşananlara ilişkin yaptıkları yayınla dünyanın dikkatini Halep'teki drama çekmeye çalışan Fatima Alabed, konuşmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederek başladı.

"Onlar okula gidemediler öğretmen oldum, hastane yoktu doktor oldum"

Üç çocuk annesi olduğunu ve yavrularının gözünde korku görmeye dayanamadığını ifade eden Alabed, "Savaş süresince onların hem anneleri hem babaları oldum. Onlara güç verdim. Savaştan dolayı okula gidemediler, onlara öğretmen oldum. Savaştan dolayı sokağa çıkamıyorlardı. Hastane yoktu, evde onların doktoruydum. Bu, tüm Suriyeli annelerin hayatıdır. Çocuklarım bana 'savaş ne zaman bitecek?' diye sorduklarında tahammül edemiyorum." diye konuştu.

"Suriye'ye dönüp öğretmen olmak istiyorum"

Fatima Alabed'in kızı Bana Alabed, savaş süresince sadece 1 ay okula gidebildiğini daha sonra okulunun bombardımanda yıkıldığını anlattı.

Suriye'ye dönerek öğretmen olmak istediğini ve arkadaşlarını özlediğini aktaran Bana, "Hepimiz okuldan, öğrenmekten mahrum kaldık. Bazı çocuklar açtı, üşüyordu. Ben çocuklara çok üzülüyordum. Onların yanında durmak istiyordum." dedi.

Programda Türk Kızılayı Saha Hizmetleri Koordinatörü Eda Çok Öztürk de kurumun saha çalışmalarını anlattı. Öztürk, Kızılay'ın Suriyeli savaş mağdurları ve sığınmacılar için 2012'de başlattığı çalışmaların halen tüm sığınmacı kamplarında ve mobil hizmet ekipleri ile Türkiye genelinde devam ettiğini dile getirdi.

Gazeteci-Yazar Esra Elönü ise ‘Oğlum La ilahe illallah de’ isimli şiirini katılımcılarla paylaşarak şöyle dedi:

“İstatistiklere her yerden ulaşabilirsiniz. Savaş kaç yıldır devam ediyor, kaç kişi öldü, ne kadar yaralı var, kaç kişi mülteci oldu vesaire… Ancak bizim istatistikleri bir kenara bırakıp vicdanlara ulaşmamız gerekiyor. Maalesef insanlığın vicdanına erişilemiyor.”

"Bize ensarlık yaptığınız için Allah size galibiyet verdi"

Suriyeli aktivist İman Bedir de ülkesinde yaşanan savaş nedeniyle çocuklarının ölümüne şahit olan kadınların dramlarını fotoğraflarla anlattı. Bedir, "Bize ensarlık yaptığınız için 15 Temmuz darbe girişiminde Allah size galibiyet verdi. İyi ki varsınız, iyi ki komşumuz Türkiye. Allah Recep Tayyip Erdoğan'dan razı olsun." ifadelerini kullandı.

Panelin moderatörlüğünü yürüten Hale Canat Cürgül de kendi çektiği ve Suriyeli bir kadının hikayesini konu edinen ‘Babu’l Eman’ isimli kısa filmi katılımcılarla paylaştı ve savaş kadınlarının ve çocuklarının seslerini tüm dünyaya duyurmak için daha çok çaba gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Mısırlı sanatçı Ramin Muhammed ve Suriyeli sanatçı Omran al-Bukaai’nin de şarkılarıyla yer aldığı program yoğun bir ilgiyle sona erdi.

5-(7).jpg

Bu haber toplam 811 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim