• İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

TYB Bursa Şubesi'nde Yazarlarla Okurlar Safları Sıklaştırdı!

TYB Bursa Şubesi'nde Yazarlarla Okurlar Safları Sıklaştırdı!
Bursa TYB’de Güz Güzelliği… Türkiye Yazarlar Birliği Bursa Şubesi yeni kültür sanat sezonuna büyük bir kurs projesiyle başladı. Osmangazi Belediyesi’nin de desteklediği proje “Okur Yazar Okulu” adını taşıyor.

 

Alak Suresi’yle açılış…

TYB Bursa Şubesi’nin Seyyid Usül Kültür Merkezi’nde başlattığı Okur Yazar Okulu’nun ilk dersine Şube Başkanı Mustafa Baki Efe’nin açış konuşmasıyla başlandı. Sözlerine “Alak Suresi”nden ayetler okuyarak başlayan Efe, Kamu yararına çalışan bir sivil toplum kuruluşu olarak TYB’nin yıllardır büyük hizmetlere imza attığını söyledi. Bursa Şubesi’nin de kurulduğu yıllardan bu yana Bursa ve Türkiye kültür sanat ortamına katkılar sağladığını belirtti. Efe, “Bugün fiilen başlattığımız Okur Yazar Okulu TYB Bursa Şubesi’nin ülkemizin geleceğine yaptığı bir hizmettir. Zira, bu okulla, iddia ediyoruz ki geleceğin Tanpınarları yetişecektir.” dedi. Faaliyetin içeriğiyle de ilgili bilgiler veren Mustafa Baki Efe, önümüzdeki yılın Haziran ayına kadar devam edecek olan programa Bursa ve çevresinden yoğun bir talebin olduğunu, fakat kontenjanın sınırlı olmasından ötürü, özellikle bu işe gönül vermiş kursiyerleri seçmeye çalıştıklarını belirtti. Bu çerçevede 80 kişilik bir kontenjanla yola çıktıklarını, ayrıca yedek bir liste de oluşturduklarını belirten Efe, gerek Bursa’da yaşayan gerekse Türkiye’nin değişik şehirlerinden katılacak olan seçkin fikir adamı, şair, yazar ve akademisyenlerin projede görev alacağını söyledi.

Şube başkanının konuşmasından sonra Prof. Dr. Mustafa Kara, Dr. Sefer Özdemir, yayıncı Cahit Çollak, şair-yazar Cevat Akkanat, TYB Bursa Şubesi Denetim Kurulu Üyesi Yasin Doğru, TYB Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Fidan ve TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz kısa konuşmalarla Okur Yazar Okulu’nun önemi üzerinde durdular.

 

İlk Dersin Konusu: Okur Yazarlık Tarihi

TYB Bursa Şubesi Okur Yazar Okulu’nun ilk dersini veren D. Mehmet Doğan, “Bir topluluğun içine giriyorsunuz. Bunun için size ilk önce sabır diliyorum. Zira sabır işin başıdır.” diyerek sözlerine başladı. TYB’nin pek çok faaliyetinin başka kişi ve kurumlarca taklit edildiğini, bu bağlamda en çok taklit edilen faaliyetinin Yazarlık Okulu olduğunu belirten Doğan, Bursa Şubesi’nce başlatılan bu faaliyetin ise orijinal bir hamle olduğunu söyledi.

Konuşmasında yazarlığın tarihini ve gelişimini anlatan D. Mehmet Doğan, yazının tarih boyunca kil, taş, ahşap, deri, metal, kağıt gibi pek çok maddeye yazıldığını, günümüzde tekniğin gelişmesiyle yeni yazı araç gereçlerinin ortaya çıktığını, bütün bunlarla birlikte okur yazarlığın da aşamalar katettiğini söyledi.

Matbaanın ortaya çıkışıyla kitabın ekonomik bir meta haline geldiğini söyleyen Doğan, profesyonel yazarlığın 5-6 asırlık bir geçmişe sahip olduğunu belirtti. Daha önceleri caize şeklinde belirli bir gelir elde edebilen şair ve yazarların, özellikle 19. yüzyıldan sonra, gazete ve dergiciliğin gelişmesiyle, telif ücreti almaya başladıkları bilgisini veren D. Mehmet Doğan, 20. yüzyılda radyo ve TV gibi yayınların gelişimiyle yazarların maddi imkânlarının daha da arttığını söyledi. Günümüzde, bu sektörün hızla büyüyerek yazarlar grubu, senaristler grubu gibi toplu icra edilen iş kollarına dönüşme eğilimi gösterdiğini vurgulayan Doğan, son olarak internet ortamı ile e-yazarlık denilen bir yazarlık türünün ortaya çıktığını, bugün pek çok e-yazarın e-kitap ve e-dergiler aracılığıyla büyük bir güç oluşturduklarını vurguladı.

 

TYB-Okuryazar-D.M.Dogan1Yazarlığın Okulu Olur mu?

Daha sonra “Yazarlığın okulu olur mu?” sorusunu gündemine alan D. Mehmet Doğan, konuyu şu cümlelerle açıkladı: “Yazarlıkta öncelikle kabiliyet şart. Kabiliyetsiz olmaz. Yahya Kemal, Tanpınar gibi üstad yazarlar, kabiliyet işin başıdır, fakat sonrası ise gayrettir, çalışkanlıktır diyorlar. Bu anlamda, TYB Bursa Şubesi’nin ‘Okur Yazar Okulu’ ifadesi doğru bir adlandırmadır. Buraya devam edenler, kendi içlerinde bir kabiliyet gördüklerinden, işin tekniğini öğrenerek, kendilerini ileri bir seviyeye götürebilirler. Şunu da özellikle belirtmek gerekir: Bu tarz çalışmalar, aslında her devirde olmuştur. Zira eskiler, usta çıkar ilişkisi şeklinde bu süreci yaşamışlardır.”

İdeal bir Okur Yazar Okulu’nda “Yazarlığa Giriş” derslerinin yanı sıra, “Metin Oluşturma”, “Semantik”, “Mantık”, “Felsefe”, “Siyasi Teoriler ve İdeolojiler” gibi derslerin de olduğunu belirten D. Mehmet Doğan, TYB Bursa Şubesi’nin bu büyük projesinde, bütün bunların yer alacağını bildirdi.

 

 

TYB-Okuryazar-Genel

Cem TURAN

dünyabizim.com

Bu haber toplam 1123 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim