18 Mayıs 2024 günü TYB Mehmed Âkif Divanı’nda gerçekleşen programı şair, eleştirmen Osman Özbahçe yönetti.
Yaptığı konuşmada, ilk dinî bilgilerini ve eğitimini, İmamlık ve Kur’an Kursu Hocalığı yapan babası Hâfız Yaşar’dan aldığını söyleyen Akkuş ilkokulu köyünde tamamladıktan sonra, Sındırgı Ortaokulu’nda okuduğunu ve o yıllarda ilçede lise olmadığı için yatılı olarak Balıkesir Lisesi’nde öğretim hayatına devam ettiğini ifade etti.
Üniversite puanı ODTÜ mühendislik fakültesine yeterli olmasına rağmen babasının da yönlendirmesiyle girdiği Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 1977 de mezun olduğunu söylen Akkuş, İlahiyat Fakültesi Türk-İslam Edebiyatı Kürsüsü’nde Doç. Dr. M. Esad Coşan’ın ilk asistanı olarak görev yaptığını söyledi.
Konuşmasında “Türk İslam Edebiyatı-İslam Tarihi İlişkisi ”ne dair önemli açıklamalar yapan Prof. Dr. Mehmet Akkuş Türk İslam Edebiyatı alanının en yoğun ilişki kurduğu bilim dallarının başında tarih biliminin olduğunu vurguladı.
Programı sunan Osman Özbahçe’nin geçmişten günümüze tasavvuf anlayışında ne tür farklılıklar oldu sorusuna ise Akkuş şöyle cevap verdi:
Günümüzde tasavvuf ve tarikat anlayışı çok değişik bir hal aldı. Doğrusu, tarikat, ticaret, siyaset çok iç içe girdi; Tarikatların amacı kesinlikle bu değildir ve asıl hedef Allah’a kul, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in şefaatine nail olacak yani “istikamet” olmalıdır. Yunus Emre, Mevlana, Niyâzî-i Mısrî ve diğer gönül erenlerinin geride bıraktıklarına bakalım; kesinlikle mal mülk değildir.”
Osman Özbahçe programın sonunda Prof. Dr. Mehmet Akkuş’a TYB’nin yayınlarından hediye etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.