• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Ahî Naci İşsever Portresi

Fahri TUNA

Onun doğup beslendiği topraklar, Türklüğün bin yıllık Anadolu serüveninin rengini, kokusunu, meyvesini temsil eden topraklardır; o renk ve kokuda ‘iki dünya’; yani ötesi ve berisi birlikte yaşanır, birlikte yaşatılır; birlikte ‘denge’lenir; Âhi Naci İşsever tam da budur işte! Bir ayağıyla çağlar ilerisine kulaç atan bir modernist,  diğer ayağıyla Yunus’tan Nasreddin Hoca’ya, Şeyh Edebalı’dan Hacı Bektaş’a… hatta Köroğlu’yla yoldaşlık eden bir derviş; ahîliği de ‘bundan’dır, ‘buna’dır, bunca’dır.

Gözlerinin ‘Vel-fecri’ okuması nedeniyle yakın dostu - çocukluk arkadaşı  ‘Çömez Mehmet’e (ilahiyat profesörü) sık sık telefon açıp, bir gün ‘kutuplarda namazı’, bir başka gün ‘hattaki otomobillerin zekâtını’ sorar; aldığı cevap da manidardır: ‘Oruç dutmazsın, namaz gılmazsın Naci, sağa ne kutuplardaki namazdan!..’

Âhi Naci İşsever iliklerine kadar bu toprakların, bu duyarlıkların, bu medeniyetin evlâdıdır; çocuğu, sesi, sözü.

Deneme de yazmıştır, roman da. Anlatımları, aynı hayatı gibi romandır, mizah olduğu kadar: ‘Almancı Dediğin’, ‘Taraklı’, ‘Taraklı’da Yalaza Kültürü.’ Yaşı yetmişe dayandığı şu günlerde, Neşet Ertaş deyişiyle ‘datlı dilinden şiirler’ süzülüp gelmiş, ‘Seyyah Çarığı’ adıyla kitaplaşmıştır.

Ayağınıza ‘Seyyah Çarığı’nı giydirip dağ bayır yayla, gezmeye çıkartacak sizi İşsever, yer yer de düne, önceki güne, tarihe götürecek. Gurbeti, hasreti, hicranı hissedeceksiniz ta yüreğinizde bazen, bazen de ‘öte dünya’nın kapısında kendi musallanızda yatacaksınız.

‘Seyyah Çarığı’, çocukluğu Taraklı bozkırında, ömrü ‘Almanya ihtişamı’nda –onun tabiriyle- ‘bıdıklanmış’ bir kalemin dilinden dökülmüş mısralar bütünü.

Ahî Naci İşsever’den, nice ‘datlı dilli güler yüzlü’ kitaplar bekliyoruz.

O şu anda Hafız Hasan Çolak ile birlikte yeryüzünde yaşayan en büyük iki ‘yalaza ustası’dan birisidir.

Yalaza ile tedavi olan ve yalaza ile tedavi eden.

Ömrün zait, kitapların bol olsun Naci Ağbi.

22.09.2014

Bu yazı toplam 1651 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim