• İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

1302 yıllık kadim Arap Camii etrafında dönen entrikalar

1302 yıllık kadim Arap Camii etrafında dönen entrikalar
Osman Şahin'in İstanbul’da 1302 yıllık kadim Arap Camii etrafında dönen entrikalara dair kaleme aldığı ve Dünya Bülteni'nde yayınlanan yazıyı alıntılıyoruz.

“Arap Camii nam-ı diğer “Mescid Kostantiniyye” İstanbul Galata’dadır. Emevi Kumandanı Mesleme bin Abdulmelik tarafından İstanbul’un muhasarası günlerinde yaptırılmıştır. 

Emevi Halifesi Süleyman bin Abdülmelik, Hicri 98 senesinde kardeşi “Mesleme bin Abdulmelik”i 120.000 kişilik kuvvetli bir ordu ile İstanbul üzerine göndermişti. Battal Gazi ismiyle bilinen meşhur kahraman (Ebu’l Hüseyn Abdullah el Battal el Malatyavî (Antakî) bu ordunun öncü kumandanı idi. Mesleme,  bu ordu ile “Anadolu” kıtasını yarıp geçerek önüne gelen beldeleri feth etti.  Akdeniz Boğazına indi. Oradan gemilerle Gelibolu’ya geçip sahil boyundan yürüyerek İstanbul kapılarına dayandı.  

Tamamı 1800 gemiden oluşan “Berrüşşam”, “Mısır Donanmaları”yla birleşip geldi. İstanbul’u hem karadan hem denizden muhasara etti. Lakin Bizanslılar donanmayı yaktılar. O sene kış da şiddetli ve sürekli oldu. Hastalık Arap askerlerini kırdı. O sırada Emevi Halifesi Süleyman bin Abdulmelik de vefat etti. Yerine geçen Ömer bin Abdulaziz zahire yüklü 762 gemi ile imdada yetiştiyse de Bizanslılar bunları da yaktılar.* Mesleme hayret ve ızdırap içinde kaldı. Ne yapacağını düşünürken  “Ömer bin Abdulaziz’den “Bütün maiyetinle birlikte dön, orada kimseyi bırakma” emri geldi. Muhasara 13 ay sürmüştü. Bizans İmparatoru da muhasaranın uzamasından ızdıraba düşüp akıbetin nasıl olacağını bilemediği gibi başlangıçta haraç vermeye razı olmuş bulunduğundan iki taraf sulha temayül gösterdi. “Mesleme” sulh akdederek ordusuyla birlikte geldiği yoldan Fırat’ın doğusuna avdet eyledi.  

Mesleme bin Abdulmelik muhasara müddetinde İstanbul’un Galata cihetinde bir cami bina etmişti ki “Arap Camii” demekle maruf ve meşhurdur. Bir rivayette, Mesleme bunu “Aya Arobindos آياآروبندوس” namında bir kiliseden camiye tahvil eylemiştir. Bizans İmparatoru Leon ile yapılan anlaşma metninde Emevi Komutanı Mesleme’nin inşa ettiği bu camiye dokunulmaması en mühim şart idi. Mesleme, İmparatora şu mektubu yazmıştı:

Devamı: https://www.dunyabizim.com/alinti/1302-yillik-kadim-arap-camii-etrafinda-donen-entrikalar-h36822.html

Bu haber toplam 1269 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim