• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Abakay: Her ilde şehir araştırmaları merkezi kurulmalı

Abakay: Her ilde şehir araştırmaları merkezi kurulmalı
“Türkiye Yazarlar Birliği Şehir Okumaları” sohbetleri kapsamında yirminci şehir okuması Diyarbakır başlığı etrafında gerçekleştirildi.

Konya, Malazgirt , Edirne , Bursa , İstanbul ,Yozgat, Van , Malatya ,Tokat , Şanlıurfa , Erzurum , Ankara , Kayseri , Muğla , Adapazarı , Üsküp ve Mardin’in  ardından gerçekleştirilen yirminci şehir okumasının konuğu, eğitimci, araştırmacı, yazar Mehmet Ali Abakay oldu. 

12 Ekim 2020 tarihinde TYB’nin instagram hesabından canlı olarak yayınlanan programda konuşan Abakay, Selman Çevik’in  Diyarbakır’ın tarihi, kültürü, coğrafyası ve sosyolojisi gibi muhtelif yönlerine dair sorularını yanıtlayarak şehir araştırmaları merkezi üzerine bilgiler verdi.

Şehir araştırmaları konusunda önemli çalışmaları ve araştırmaları bulunan Abakay Diyarbakır’ın tarih-kültür-sanat alanında ilk sıralarda yer almasının tesadüfi olmadığını şehrin bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyledi.

Şehirlerin kimliği kayboluyor

Diyarbakır’ın tarihi ve sanatı konusunda önemli makaleleri bulunan, konferansalar veren Abakay , Diyarbakır üzerinden örnekler vererek şehirlerin ürettikleri değerlerden , yemek kültürlerine hatta mimari yapılarına kadar birçok unsurun kaybolmaya başladığını ifade ederek “Mimari , coğrafya ile doğrudan ilgilidir. Mesela Diyarbakır’da yapılan evler de pencereler avluya açılır dışarıya açılmaz. Odalar mevsimlere göre inşa edilmiştir  her mevsim farklı odalarda oturulur” diye konuştu.

Kendisinin öncülük ettiği ve kurulmasını arzuladığı şehir araştırmaları merkezinin faaliyetlerinden de bahseden Abakay , 30 yıldır şehirler üzerine çalıştığını birçok farklı kaynak toplamaya halen devam ettiğini ifade ederek bu projenin önemli ve değerli olduğunu belirtti. Canlı yayın esnasında izleyicilerden gelen soruları da samimiyet ile cevaplayan Abakay , “ Türkiye Yazarlar Birliği’nin Diyarbakır’da şubesini açmasını umut ediyorum” dedi. 

Bu haber toplam 1329 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim