• İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Abdullah Muradoğlu: “Rio Grande” Amerikalıları da bölüyor!

Abdullah Muradoğlu: “Rio Grande” Amerikalıları da bölüyor!
“Amerikan Yüksek Mahkemesi”nin 22 Ocak’ta oy çokluğuyla verdiği bir karar Cumhuriyetçi eyaletler ile Federal yönetimi temsil eden Biden Yönetimi arasında siyasi bir krize yol açtı.
 Teksas Eyalet Yönetimi Meksika-Teksas sınırında Federal devriyelerin faaliyetlerini kısıtlayan bazı girişimlerde bulunmuştu. İç Güvenlik Bakanlığıysa Eyalet Yönetimi’ne gönderdiği bir mektupla Anayasaya aykırı olduğunu belirttiği tüm engellerin kaldırılmasını istemişti.
Biden Yönetimi de konuyu “Yüksek Mahkeme”ye taşıdı. Yüksek Mahkeme, federal birimlerin gerekli görmeleri durumunda Meksika-Teksas sınırını teşkil eden Rio Grande Nehiri boyunca Eyalet Yönetimi tarafından yerleştirilen jiletli telleri kesebileceklerine ilişkin bir karar verdi.
Yüksek Mahkeme kararına tepki gösteren Teksas Valisi Greg Abbott ise Federal hükümetin ABD ile eyaletler arasındaki tarihi anlaşmayı bozduğunu iddia eden bir mektup yayınladı. Abbott, Federal korumanın yokluğunda Teksas’ın kendi sınırını savunma yetkisine sahip olduğunu savunuyordu. 25 eyaletin Cumhuriyetçi Valileri de Abbott ile dayanışma içinde olduklarını vurgulayan bir bildiriye imza attılar. Birleşik Devletler’i oluşturan 50 eyaletin yarısının Federal Yönetim ile Eyalet Yönetimi arasındaki sınır güvenliğiyle ilgili “otorite” ihtilafında Teksas’ı desteklemesi “yeni bir iç savaş mı geliyor?” tartışmalarına yol açtı.
 

“Yüksek Mahkeme”nin kararı Federal Bütçe üzerindeki geniş çaplı pazarlıkların bir parçası olarak, daha sert sınır güvenliği önlemlerine ilişkin Kongre müzakerelerinin ortasında geldi. Bu yüzden söz konusu karar 2024 seçimlerine hazırlanan ABD’de siyasî tansiyonu yükseltti.

Biden yeni bir göç yasası için ABD Kongresi’ndeki Cumhuriyetçilerle anlaşmaya çalışıyor. Trumpçı Cumhuriyetçilerse yetersiz olduğu gerekçesiyle anlaşmaya yanaşmıyorlar. Las Vegas’ta düzenlenen bir mitingde Trump, “Kötü bir yasa tasarısı olmasındansa hiç olmamasını tercih ederim” diyerek Kongre’deki Cumhuriyetçiler’e ayar veriyordu.
 
Bu haber toplam 143 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim