Adnan Öksüz: Erzincan İliç'te maden faciası!

Adnan Öksüz: Erzincan İliç'te maden faciası!

Erzincan'da 1980'lerden bu yana gazetecilik, matbaacılık faaliyetinde bulunan, bölgeyi iyi bilen, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Erzincan Şubesi Başkanı, gazeteci-yazar Halil İbrahim Özdemir, İliç ilçesindeki altın madeni faciasıyla ilgili şunları kaleme aldı;

* “Erzincan Valiliği’nin açıkladığı bilgilere göre, toprak kayması Liç sahasında meydana gelmiştir. Dolayısıyla bu sahadaki toprak siyanürlü ve kirlenmiş topraktır. Bulunduğu yerde toprağa sızması önlenerek mebranla topraktan ayrılmış bulunan siyanürlü maden, heyelanla birlikte mebransız, korumasız bir toprağa akmıştır. Bu toprağın çevreye yayılması da bir çevre felaketini kaçınılmaz hale getirmektedir.”

* “Bundan sonra neler olabilir? Yaklaşık 20 spor sahası büyüklüğünde bulunan bir alana yayılan siyanürlü toprağın etkileri zamanla çevreye yayılacaktır. Yağışlarla, kar ile topraktaki siyanür yeraltı sularına sızacaktır. Bu da içme sularının, çevredeki kaynakların kirlenmesi anlamına gelecektir.”

* “Zaman içerisinde ise Fırat’ın kolu olan Karasu nehrine sızacak ve Fırat havzası İliç ilçemizden başlamak üzere Basra körfezine kadar kirlenmiş olacaktır. Nehirde yaşayan canlılar bundan etkilenecek, balıkları yiyen insanların etkilenmesi söz konusu olacaktır.”

* “Kazada kaybolan işçilere canlı olarak ulaşılması birinci teminimizdir. Ardından da felaketin çevreye yayılımının büyümeden önlenmesi, kirlenen alanların hiçbir şüpheye mahal vermeyecek biçimde temizlenmesidir.”

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/19269712/adnan-oksuz/erzincan-ilicte-maden-faciasi

Bu haber toplam 152 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim