• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Akıl, kalp ve zevk selameti

Akıl, kalp ve zevk selameti
Ailelere ve muallimlere düşen vazife; hayatının her hâli zevk-i selim, kalb-i selim ve akl-ı selim üzere olan Peygamberimiz’in (s.a.v) hayatını çocuklara emsâl göstermektir. Nev'ibey yazdı.

Akıl, kalp ve zevk selameti

İnsan, yaradılışın başından beri karmaşık düşüncelerin ağında bocalamış durmuştur. Ama hiçbir zaman başıboş bırakılmamıştır. Âdemoğluna dâimâ rehber insanlar (peygamberler, evliyâlar vs.) ve kitaplar gönderilmiştir. Bu rehberler insanı akl-ı selîm- kalb-i selîm ve zevk-i selîm sahibi olmaya davet etmişlerdir.

Akl-ı selim, günümüz tâbiriyle sağduyu demektir. Yani akıllı, temkinli hareket etmektir. Akl-ı selim sahibi olmak isteyen insan bin düşünüp bir konuşmalıdır. Muhâkeme yeteneğini geliştirip akl-ı selim üzere hareket etmek, insana diğer kişilere karşı bir saygınlık ve i’tibâr kazandırır. Kur’ân-ı Kerim’de birçok âyet-i kerimede akletmek ve düşünmekten bahsedilir. Akl-ı selim sahibi olabilmek için, Kur’ân-ı Kerim’in bu âyetlerini düstur edinip ilk âyet olan ‘OKU!’ emrine uyarak kendimizi ilim ve irfan yoluna koymalıyız. Kitaplar selâmet yolunun rehberleridir; fakat iyi ve kaliteli kitaplar… Her kitap okunmaz, iyi okur seçerek okumalıdır. Bazı kitapların satır aralarındaki zehirler aklımızı sakat düşüncelere sevk edebilir.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/hikmet/akil-kalp-ve-zevk-selameti-h42302.html

Bu haber toplam 638 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim