• İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Amerikancılığın Yerine Ne Koyacağız?

Amerikancılığın Yerine Ne Koyacağız?
Türkiye’de epeydir herhangi bir fikri harekete işaret edebiliyor muyuz? Yahut herhangi bir esaslı kültür anlayışına veya ciddi sanat hareketine?
Bazı sahalardaki mevzi tenkitleri aşan ve mümkün mertebe bütünlüklü bir çerçeve takdim eden bir fikir hareketinin, bırakalım kendisini, ihtiyacını bile kaybetmiş durumdayız. Bizim adımıza Amerika düşünüyor ve tatbik ediyordu bu ihtiyacımızın icaplarını. Yahut Amerikancılar! Sinemamızın adı yerli ama aslen çakma Amerikalı. Televizyonumuz Amerika’nın muzahrafat kanalı. Matbuatımız da öyle. Kılık-kıyafetimiz, yeme-içmemiz de hakeza. Kültürümüz bütünüyle Amerikan malı. İyi ama şimdi de Amerika hasta adam. Orada çerçevesi çizilmiş hatlar arasında zikzak çizerken bir taraftan da karnından konuşmayı marifet belleyen akademyamızın hâli nice olacak?
Yıkılmaz zannedilen ve dünyanın pek çok yerinde ve hususen de ülkemizde buna göre tavır alınan Amerika Birleşik Devletleri, geçtiğimiz hafta içinde yaşanan kongre baskınıyla alenileştiği gibi artık çatırdıyor. Bugünleri gösteren Rabb’imize şükür. Darısı öbür zalimlerin başına.
 
İnanılmaz bir bağlılıkla ve uyuşturucu müptelâlarını hatırlatır bir bağımlılıkla bağlandığımız bu devleti biz, garip bir şekilde, uzun senelerdir tanımamakta ısrar ettik. Meselâ ismiyle müsemma olduğu hâlde, yani ABD aslen bir devletler topluluğu olduğu hâlde biz bu basit gerçeği bile görmezden gelmeyi tercih ettik ve oradaki her bir devlete, hangi akla hizmetse eyalet demeyi tercih ettik. Bu ayrıntı şu bakımdan mühim: Ortada bir Amerika Birleşik Devletleri tasavvuru var, bir de buna hiç de denk gelmeyen bir Amerika Birleştik Devletleri hakikati. Ve elbette ‘imaj çağı’nda her tasavvur, hakikate galip gelir.
Bu haber toplam 223 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim