• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Batı Anadolu’daki Ahlat: İlbade Mezarlığı

Batı Anadolu’daki Ahlat: İlbade Mezarlığı
İlbade Mezarlığı Ege bölgesinin en büyük ve en eski mezarlığıdır. Mezarlığın tarihi 13. yüzyıldan itibaren başlamaktadır. Salih Soyalp yazdı.

Anadolu coğrafyasında keşfedilmeyi bekleyen nice güzellikler vardır. Bu güzellikler hep kâşifinin yolunu gözler. Bu yazımızda Batı Anadolu’nun bilinmeyen bir mezarlığını tanıtmaya çalışacağız. İlbade mezarlığı Kültür ve Turizm Bakanlığının koruduğu yerler arasındaki önemli bir sit alanıdır. Envanterinde bulunan taşların zenginliğinden dolayı Batı Anadolu’daki Ahlat olarak da tanımlayabiliriz. Mezarlık bir açık hava müzesi gibidir.  Denizli Şehir merkezindeki nadir yeşil alanlardandır. Mezarlık, Merkez Efendi İlçesi, İlbade mahallesinde olup mülkiyeti Denizli Büyükşehir Belediyesine aittir. Mezarlığın dört giriş kapısı vardır. Yapılan kazı çalışmalarıyla 8000 mezar taşının envanteri yapılmıştır. 2007 yılında başlayan restorasyon ve kazı çalışmaları Prof. Dr. Kadir PEKTAŞ tarafından yapılmıştır. İlbade Mezarlığı, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin destek ve katkılarıyla harika bir kültürel sit alanına dönüştürülmüştür. Kadir PEKTAŞ Hocanın, “Denizli’de Türk Varlığının Kadim Tarihi” isimli kitap da İlbade mezarlığındaki tarihi yapıları ele almıştır. Bu kitap Denizli Belediyesi kültür yayınları tarafından 2018 yılında bastırılmıştır.

Dünyaca ünlü seyyah İbn-i Batuta 14. yüzyılda Denizli’de bulunan İlbade Mezarlığı’ndan bahseder. Halkın bayramlarda kurbanlarını İlbade ‘ kesmekte olduğunu söyler.  İlbade Mezarlığı Ege bölgesinin en büyük ve en eski mezarlığıdır. Mezarlığın tarihi 13. yüzyıldan itibaren başlamaktadır. Tespit edilen en eski tarihli mezar taşı miladi 1240/hicri-637/638 tarihlidir. Bu taş Mehmet Nazıroğlu Murat Şaha aittir. İlbade mezarlığında Roma ve Bizans dönemine ait devşirme malzemelerde görülmektedir.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/bati-anadoludaki-ahlat-ilbade-mezarligi-h42481.html

Bu haber toplam 477 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim