• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Batıdan ve Doğudan Bu Ülkeye Dönen Adam: Cemil Meriç

Batıdan ve Doğudan Bu Ülkeye Dönen Adam: Cemil Meriç
Genç denebilecek bir yaşta gözlerini kaybedince dış dünya anlamsızlaşmaya, bunun yerine kendi iç dünyasının farkına varmaya başlar. Burası, onun kendi dünyasıdır. Kendi ifadesi ile ‘Allah onun maddi gözlerini almış, yerine manevi gözlerini vermiştir.

Cemil Meriç üzerine yazmak için hafızamı kurcalarken bir zamanlar okuduğumu hatırladığım Bu Ülke kitabına bir kez daha bakma ihtiyacı hissettim. Hint EdebiyatıÜmrandan UygarlığaSosyoloji Notları ve Jurnal’leri de vardı ama benim için en enteresanı Bu Ülke’si olmuştu. Kitabın adı zaten başlı başına birçok şeyi çağrıştırıyor ve benim için bir sembol değeri taşıyordu.

Düşünce vadisinde dolaşmaya Batıdan başlayan, aldığı eğitimin bir sonucu olarak öncelikle de Fransa’yı özümseyen Cemil Meriç, Batının imal ettiği çeşitli düşünce süreçlerini yaşar. Batının kapitalizm hastalığına çare olacak diye üretilen Marksizm ve Sosyalizm, Cemil Meriç’in Batıda uğradığı son duraklardır. Ama burada duramaz. Bunların hiçbirinin ‘insan’ın derdine çare olamadığını görür. Bir arayış içindeyken, yolu Hint’e doğru uzanır. Burası, çok eskilere dayanan gizemli bir dünyadır. Hintliler, uzun süre İngilizlerin sömürgesi olarak yaşamışlar, ama kendilerine özgü dünyalarını hep korumuşlardır. Cemil Meriç’in Hint Edebiyatı adlı çalışması, bu yılların ürünüdür.

Devamı: https://www.insaniyet.net/batidan-ve-dogudan-bu-ulkeye-donen-adam-cemil-meric/

Bu haber toplam 455 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim