• İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Bir Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Albayının Bosna-Hersek İşgal Hatıratı

Bir Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Albayının Bosna-Hersek İşgal Hatıratı
İlk baskısı 112 yıl önce yapılan muhteşem ciltli bir kitap! Örneğin Yahudi komutan ile ilgili kısımlarda sayfanın yanına Davut yıldızı koyulması gibi detaylar, sizde farklı hisler uyandırabiliyor.
Hattâ Albayın kara kalemle bazı şehir, pazar ve kamp yeri çizimleri, tarihî birer belge niteliği de taşımaktadır.

 

Mostar, Bosna-Hersek

ELİMDEKİ günlüğü, Viyana Üniversitesi Slav Dilleri Fakültesinde okurken gelen bir e-posta üzerine evine gittiğim emekli Dr. Herbert Michner’in kütüphanesinden satın almıştım.

Herbert bizi, kitaplarına bakmaya yakın dostum Yakup Torun ile gittiğimizde, ayağında Anadolu’da giyilen patikler ile karşılamış ve bize Türk kahvesi ikram etmişti.

Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı’nda Bosna’yı işgalinde bir Müslüman Boşnak’ın hayatını kurtardığını, o günden beri görüştüklerini ve patikleri de onun hediye ettiğini söylemişti. Evinde kocaman portreler vardı. Dedesinin Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminde Bosna İşgalinden sorumlu üst düzey bir görevli olduğundan bahsetti. Savaş sonrasında ise bölgeyle iyice ilgilenmeye devam etmiş, Slav dillerinden Almancaya birçok kitap tercüme etmişti.

Elimdeki kitap ise, 1908 yılında C.W. Stern Verlag tarafından Viyana’da basılmış ve “1878-Birliklerimiz Bosna-Hersek’te” (Unsere Truppen in Bosnien und Herzegowina 1878) serisinin beşinci cildi… Bu cilt, askerlerden birinin görev yaptığı Hersek bölgesinin işgalini anlatmaktadır. Fakat kitapların yeni baskıları olmadığı için serinin kaç cilt olduğu ile alâkalı bir malûmatım maalesef yok. Almanca yeni baskıları olmadığı gibi Türkçeye de tercüme edilmemiş.

Devamı: https://haberajandanet.com/Article/bir-avusturya-macaristan-imparatorlugu-albayinin-bosna-hersek-isgal-hatirati/4GWTZRu2mIEvUwMXhNh5?fbclid=IwAR2USCCQ0TaTMCI76UyZuIlLPiBK6S4gDkLO67rtfW-SFL9OZKTOFPNRRl4

Bu haber toplam 562 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim