• İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Bulak Matbaası Nasıl Şöhrete Ulaştı?

Bulak Matbaası Nasıl Şöhrete Ulaştı?
Şimdilerde Bulak Matbaası ismini bizim kültür tarihçilerimizden ve yakın tarihimize hakim münevver meşrep alakadarlarımızdan başka bir de işin uzmanları bilir.

Bir başka bu işi bilen grup ise, sahaflar ve sahaf muhitlerine aşina olanlar bilir. Çünkü Bulak Matbaası kitapları kusursuz baskıları ile şöhret bulmuştur. Sahaf sektöründe niteliği ve bedeli yüksek kitaplar olarak bilinir.

Kısa Hikâyesi:

Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından valiliği zamanında  1820 yılında Bulak Matbaasını kurmuştur. O vakitlerde bağımsız bir belde olup şu anda Kahire’nin bir semti haline gelen  Bulak’ta kurulan matbaa, Mısır’da erken dönemde başlayan batılılaşma çabalarının bir parçası mahiyetindedir. Tarihe geçen en önemli özelliği ise hatasız baskıları ile tanınmış olmasıdır.

Mehmet Ali Paşa, bu matbaayı kurduktan sonra tashih müdürlüğüne,    NASR el-HÛRÎNÎ’yi getirmiş. El-Hurunî   Nasr El Hurunî Fransa’da eğitim  görmüş, kendi kültürünü de iyi bilen bir isim olarak baskısı yapılan kitapların seçiminde medeniyet geçmişi ile birlikte, dönem yenileşme çabalarının da önemini bilen bir isim olarak eser seçimine özellikle dikkat etmiş.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/2021/06/10/bulak-matbaasi-nasil-sohrete-ulasti/

Bu haber toplam 934 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim