• İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C

Bursa’nın Ağabeyi: Cahit Çollak

Bursa’nın Ağabeyi: Cahit Çollak
Okumak için İstanbul’a geldiği 1970’li yıllarda, Fikir ve Sanatta Hareket Dergisi’ne hayat veren kadroda bulundu.

Nurettin Topçu’nun vefatına değin yanındaydı. Hatta Mustafa Kutlu büyüğümüzün malum eserinde anlattığı Dava Delisi Kerim’in veyahut Emekçi Murat Ağabey’in, Cahit Çollak olduğu naklediliyordu dilden dile. “Yenilerek kazanılmış bir zafer” Cahit Çollak’ın halinin fotoğrafıydı sanki…
Ulucami’nin hemen altında, Osmanlılar’ın ilk bedesteni olan Emir Han’daki 49 numaralı mütevazı mekânı kültür camiasının daimi uğrak yerlerinden biri oldu. Kitabevinden veyahut yayınevinden ziyade, bir ziyaretgâh gibiydi. Daha sonra kapatmak zorunda kaldığı o mekândan kimler geldi, kimler geçti. Kısıtlı imkânlarına rağmen, bilhassa gençlerden maddi ve manevi yardımını esirgemediğinin bizzat şahidiyim. Her biriyle mütemadiyen ilgileniyordu. O’nun kitaba dost olması, insana dost olmasındandı.

Cahit Çollak Abiyi gür bıyıkları ile ilk gördüğümde Bursa’ya İstanbul’dan yeni gelmiş o zaman Bursa Yeraltı Kitapçılar Çarşısı adıyla bilinen Osmanlı Pasajında Dergâh Yayınevi kitaplarının satıldığı Kitabevini kurmuştu. (1989)
Nurettin Topçu’ya çok yakın olmuş, Necip Fazıl Kısakürek dâhil geçen 50 yılın fikir-düşünce adamları ile kendi ifadesiyle “yayın dünyası emekçisi” olduğu için tanışmış, sohbet halkasında bulunmuş, dost, ahbap olmuş İstanbul Beyefendisi bir Erzurumluydu…
Uludağ Yayınları, Sır Yayıncılık, Verka Yayınları
Bursa’ya yerleştikten sonra kurduğu yayınevleri…
Bursa Yazarlar Birliği Şubesinin de kurucusu olmuştur. Türkiye Yazarlar Birliğinin sayfasındaki malumata bakalım;
Cahit Çollak, 1951’de Erzurum’da doğdu. Baba tarafından Rize Çamsızhemşin asıllı. Çorbacızâde namlı dedesi 93 Bulgaristan Rusçuk göçmeni. Anneannesi yerli Erzurumlu. Dayılarından birinin yaptığı evlilik ve babasının işi dolayısıyla Malatyalı.
İlk ve ortaöğretimini babasının işi dolayısıyla bulundukları Malatya’da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünde okudu. Okumak için İstanbul’a geldiği 1969-70’li yıllarda Fikir ve Sanatta Hareket Dergisi’ne hayat veren Ezel Erverdi, Mustafa Kutlu gibi isimlerle birlikte çalıştı. Fikir ve Sanatta Hareket Dergisi kurucusu Nurettin Topçu ile beraberliğe erişti. Fikir yolculuğuna İstanbul’da devam ederken, bir hal gereği kendini Bursa’da buldu. Bursa’da kitapçılık ve yayıncılık yapan Cahit Çollak’ın mekânları kültür camiasının sürekli uğrak yeri oldu.

Devamı: https://www.insaniyet.net/bursanin-agabeyi-cahit-collak/

Bu haber toplam 310 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim