• İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

Dil Kültür ve Yabancılaşma; Kaybettiklerimizi Geri Kazanma Rehberi

Dil Kültür ve Yabancılaşma; Kaybettiklerimizi Geri Kazanma Rehberi

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Youtube kanalında canlı yayınlanan Medeniyet Sohbetleri’nde “Toplumsal Kimlik ve Aslına Yabancılaşma”nın üçüncü oturumu gerçekleştirildi. İsmail Er’in sunduğu söyleşiye Şifanur Özçelik Şirin, Ahmet Şevki Şakalar ve Engin Elman konuşmacı olarak katıldı.

 
 
Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’ın Dil Kültür ve Yabancılaşma eserini merkeze alan programda Toplumsal Kimlik ve Aslına Yabancılaşma’nın dil boyutu üzerinde duruldu.
 

‘BUHRANLARIN KURUMLAŞMASI’

Geçmiş toplantılarda yabancılaşmanın boyutlarının, buna karşı nasıl bir tutum izlenebileceğinin, kendimize bu konuda hangi sorumlulukların düştüğünün konuşulduğunu hatırlatan İsmail Er, yabancılaşma sürecinin nasıl başlayıp şekillendiğinin, tetikleyicilerinin ve bu noktaya gelme sebeplerinin de D. Mehmet Doğan’ın Dil Kültür ve Yabancılaşma kitabı üzerinden anlaşılabileceğini ifade etti. “Yazarımız bu eserinde Türkiye’de genel olarak insan buhranı mevcut olduğunu, bu buhranın gençliğin, dilin ve kültürün buhranlarını da ortaya çıkardığını vurguluyor. İnsan buhranını da çapılmış, mecrasından kaymış değerlere bağlıyor. Var olan değerlerin yerine yeni değerlerin konulmasıyla beraber bir değer çatışmasının ortaya çıkarak neyin doğru neyin yanlış olduğunun kavranamadığını ortaya koyuyor. Toplumun en alt kademesinden en üst kademesine kadar bir kriz yaşadığımızı ifade ediyor ve bu krizin dil boyutunda ne şekilde tezahür ettiğini dile getiriyor” diyen İsmail Er, kitaptaki “Buhranların Kurumlaşması” başlığının dikkat çekici olduğunu belirtti.
 

DOĞAN DİL KONUSUNA DAİMA ÖNEM VERDİ

Şifanur Özçelik Şirin, D. Mehmet Doğan’ın özellikle dil ve kültür konusuna ve yabancılaşma meselesine özenle eğildiğini belirterek yazar hakkında şunları söyledi:

“İlk baskısı 1984’te yapılmış olan Batılılaşma İhaneti kitabı yazarımızın bu alandaki çalışmalarını en güzel ortaya koyan eserlerinden. Toplumun gidişatını görüyor ve böyle bir kitap yazma ihtiyacı duyuyor. Büyük Türkçe Sözlük eseri D. Mehmet Doğan’ın yine dil konusundaki hassasiyetini öne çıkaran eseri. Doğan, dil konusuna hep çok önem vermiştir. İçinde bulunduğumuz kargaşa içinde iyiyi, doğruyu ve güzeli nasıl fark edeceğimiz hususunu Dil Kültür ve Yabancılaşma kitabında buluyoruz. Kitap içimize dönüş yapmamız gerektiğini vurguluyor. Geçmişte yaşananların günümüze örnek olması için ne tür çabalar içine girmemiz gerektiğini, eğitim ve öğretimde dili nasıl önemli hâle getirebileceğimizi anlatıyor. Çok uzun yıllardır toplumumuz kargaşa içinde ve daha büyük bir girdaba sürükleniyoruz. İyiye, doğruya, güzele dair ne varsa girdapta kayboluyor ve buna dur diyemiyoruz. Doğan’ın kitabını okurken gördüğüm birçok kelimeyi şu anda kullanmadığımız gibi, yerine koyduğumuz kelimeler de bize ait değil.”

Devamı: https://www.tded.org.tr/dil-kultur-ve-yabancilasma-kaybettiklerimizi-geri-kazanma-rehberi

Bu haber toplam 233 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim