• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Divan-ı Lügati-t Türk ve Sadaka

Divan-ı Lügati-t Türk ve Sadaka
Bu ismi duymayanımız, ufakta olsa kulak aşinalığı olamayanımız sanırım yoktur ki, öyle temenni ediyorum.

Biraz incelendiğinde, Türk yazı dillerinin, lehçelerinin ve ağızlarının dil özelliklerini belirleyen, söz varlığını derleyerek bir araya getiren Kâşgarlı Mahmud’un kendisine sonsuz bir ün kattığı şimdilerde ise Türk dili için vazgeçilmez olan nadide bir eser. Dönemin dil bilgisi kurallarını içeren, Türk milletlerinin hem ağız hem de söz varlığı bakımından ayrıntılı biçimde ele aldığı Türk lehçeleri ve ağızları sözlüğü adını verdiği gurur kaynağımız olan bir eser. Bu zamana kadar sayısız çalışmalara, çeşitli makalelere, dergi ve kitaplara konu edinmiş bu eseri sormak istiyorum. Acaba ne kadar anlıyoruz? Ne kadar sahip çıkıyoruz? Ve bizler Türk dili için ne kadar çalışıyoruz?

Elbette az önce bahsettiğimiz bu çalışmalar, bizler için oldukça önemli ve Türk dili için olmazsa olmazlardan. Bu yazıların ve çalışmaların bilimsel anlamda bize ve dilimize katkısı göz ardı edilemeyecek kadar büyük. Geçmişimize baktığımızda sokaklarda, caddelerde, bedestenlerde ve tarihi kapalı çarşılarda sahaf dükkanları ve binlerce kitap, en yeni kitaplara, en kayda değer yazıtlara, ilgi çeken güzide yayımlara sahip olmak için arayan, soruşturan ve üzerine titreyen binlerce insan. Bu durumu takdir eden, destekleyen ufakta olsa hala arayan, sahaf kültürünü yaşatan naçizane birkaç tane insan olduğunu biliyoruz. Ama bu kültürü yavaş yavaş kaybetmemizin en büyük nedeni, çağımız için büyük bir nimet olduğunu söylediğimiz, uzakları yakın ettiği için sevindiğimiz, istediğimiz her şeye bit tıkla ulaşabildiğimiz mükemmel bir araç ve şimdilerde ise ona gebe kaldığımız şey ‘’internet ve teknoloji’’.

Devamı: https://www.izdiham.com/divan-i-lugati-t-turk-ve-sadaka/

Bu haber toplam 513 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim