• İstanbul 14 °C
  • Ankara 11 °C

Doğu Türkistan: Siyasi bir mesele mi, insani mi?

Doğu Türkistan: Siyasi bir mesele mi, insani mi?
Batısıyla, Doğusu ile Türkistan, 19. yüzyıldan itibaren kendilerine uygulanan asimilasyon, hak mahrumiyetleri ve insanlık dışı muameleler ile acı çekmektedir. Zekeriya Kurşun yazdı.

Dünya’nın en kalabalık ülkesi, dünya ekonomisinde ikinci sırada yer alan ve Birleşmiş Milletler’in daimi Güvenlik Konseyi Üyesi Çin, son yıllarda ciddi eleştiriler ile karşı karşıyadır. Nüfusu, devasa üretim gücü ve ekonomisine rağmen dünya siyasetinde aynı oranda etkin olmayan Çin’in, 2050’lerde dünyanın en büyük gücü olma ihtimali, bugünkü egemenleri, özellikle de ABD’yi rahatsız etmektedir. Çin, ABD’nin varlık gösterdiği her coğrafyada ve her alanda ortaya çıkarak partnerlerine karşı takındığı esnek siyasetiyle, ABD’nin ulaşamadığı pek çok yerde bile varlık gösterebilmektedir. Dünya egemenlerinin en büyük rakibi ve dünya liderliğinin potansiyel adayı olması tabii olarak ona karşı bazı komploların, devletlerarası oyunların sergilenmesine de sebep olmaktadır. Madalyonun bu yüzü böyle de diğer yüzü nasıl görülmektedir? Yada Türkiye’de yaygın olan deyişle “zulüm ile abâd olmak” mümkün müdür?

2020 Kasım ayında BM İnsan Hakları Komisyonu, Çin’de Uygur ve Hui Müslümanlarına, Tibetlilere ve diğer azınlıklara karşı uygulanan siyaseti özellikle bir milyondan fazla Müslüman Uygur Türk’ünün “yeniden eğitilmesi” safsatasıyla kamplarda, daha doğrusu devasa hapishanelerde tutulmasını eleştirmişti. Çin ise bu eleştiriyi “siyasi bir yönlendirme” olduğu gerekçesi ile reddetmişti. İşin acı tarafı Çin’in iddia ve reddiyelerinin Türkiye’de bile taraftar bulmasıdır. Çin’den fazla Çinci kesilen bu yaygaracı parazitler, Türkiye kamuoyuna Çin’de yapılan zulmün doğru olduğunu inandırmak istemektedirler.

Dünyanın çeşitli yerlerinde yükselen feryatlar, sağır sultana kadar ulaşan iniltiler, insanlığı hedef almış iddialar asılsız mıdır?

Devamı: https://www.dunyabizim.com/mercek-alti/dogu-turkistan-siyasi-bir-mesele-mi-insani-mi-h42879.html

Bu haber toplam 230 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim