• İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Dünya edebiyatının serencamı

Dünya edebiyatının serencamı
Hiç tereddüt etmeden söyleyebiliriz ki onların dili sevgidir, sanatları edebiyatın her daim yaşaması içindir. Ve şunu gördük ki milletler, coğrafyalar, diller, tarihler farklı farklı da olsa edebiyatın birleştirici, hayat dolu çağrısı her zaman aynıdır: "
"Oku!" İbrahim Kaya yazdı.

Umutları, hayalleri, sevdaları, sevinçleri, hüzünleri, inançları, kahramanlıkları ve geçmişleriyle yaşar milletler ve bu durum satır satır yansır edebiyatlarına. Farklı farklı coğrafyalarda essiz bir dil ve mükemmel bir üslupla oluşturulan eserler ve bu eserlerin yazarları çıkar karşımıza bu vesileyle. Hayata diğerlerinden farklı bakmaları, mevzuları herkesten farklı görmeleri bu yazarları ve ortaya koydukları eserleri unutulmaz kılan en önemli hususlardır. Başka bir ifadeyle onlar, diğerlerinin her gün baktığı ama göremediği kişileri, mekânları, durumları ve olayları güçlü kalemleriyle keşfederler. Hep bir arayış içindedirler, hiç usanmadan ararlar ve bulurlar.

Hayatın bütün güzellikleriyle karşılaşmayı umduğumuz dünya edebiyatı yolculuğuna çıkmadan önce edebî akımlara göz attık. Bunların ilki Klasisizm'di. Akıl ve sağduyuya önem veriyordu. Temsilcileri La Fontaine, Corneille ve Moliere… Daha sonra Klasisizm’e tepki olarak ortaya çıkan akıldan çok duyguların kabul gördüğü Romantizm geliyordu. Goethe, J.J.Rousseau, Victor Hugo ve Lamartine temsilcileriydi. Gözlem ve belgelerin önemli olduğu, gerçekçi bir bakış açısına sahip Realizm sonra… Temsilcileri Balzac, Stendhal, Dostoyevski ve Tolstoy gibi büyük isimler… Nihayet olayların bir bilim adamı gözüyle incelendiği Naturalizm… Temsilcileri E. Zola, Steinbeck ve A.Daudet…

Devamı: https://www.dunyabizim.com/mercek-alti/dunya-edebiyatinin-serencami-h43217.html

Bu haber toplam 202 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim