• İstanbul 16 °C
  • Ankara 26 °C

Elazığ’da Düzenlenen “6. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi” Başladı

Elazığ’da Düzenlenen “6. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi” Başladı
Elazığ Belediyesi öncülüğünde, Türkiye Yazarlar Birliği Elazığ Şubesi iş birliği ile düzenlenen 6. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi başladı. Kongre 3 gün sürecek.

Elazığ Belediyesi ev sahipliğinde ve Türkiye Yazarlar Birliği Elazığ Şubesi tarafından düzenlenen 6. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi başladı.

Ahmet Tevfik Ozan Fuar ve Kongre Merkezi'nde üç gün sürecek 6. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi’nde şehir-mekân ana başlığı altında; şehir tarihi literatürüne katkı sağlayan şehir tarihi yazımı, eğitim, basın, gelenek, kentleşme, edebiyat ve mimari alanlardaki çalışmalar ele alınacak.

Kongreye yurt içinden ve yurt dışından katılacak ilim ve fikir adamları katılıyor.

PAYAM: “MİLLETLERARASI ŞEHİR TARİHİ YAZARLARI KONGRESİNE MEKANI EKLEDİK”

Türkiye Yazarlar Birliği Elazığ Şube Başkanı Nazım Payam, böylesi bir kongreyi Elazığ’da yapmanın önemli olduğunu belirterek,  tarihi roman yazmanın önemine vurgu yaptı. Payam, “6. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresine mekanı ekledik. Tarihin roman yazarları der ki; tarihi roman türünün çalışabilmesi için canlandırılan dönem ile malzeme arasındaki uyumun gerekliliğidir. Tarihi roman yazmanın en talihsiz yeri roman boyunca dönem ait manzarayı, giysileri, kullanılan eşyayı mekan içi ayrıntıları gözden kaçırmaktır zira romancının okuruyla güven tesisi gözden kaçılmayanlara bağlıdır” dedi.

İLHAN: “VAKIFLARIN ŞEHİRLERİN TARİHİNDE ÖNEMLİ BİR İZLERİ VAR”

İzzet Paşa Vakfı’nın çalışmalarından bahseden İzzet Paşa Vakfı Başkanı Prof. Dr. Necip İlhan, vakıfların şehirlerin tarihindeki önemine dikkat çekti. İlhan, “1974 yılında kurulan İzzetpaşa Vakfı bu süreç içerisinde birçok kültürel, sosyal ve dini hizmetin yürütülmesini sağlamış, vakıf amaçları doğrultusunda çalışarak karşılıksız yükseköğrenim öğrenci bursları, ayni ve nakdi yardımları ve sosyal yardımlarıyla bir farkındalık yaratmıştır. İşte bu nedenlerden dolayı vakıfların şehirlerin tarihinde önemli bir izlerinin olduğunu ve ülkenin sosyal ve kültürel yönden kalkınmasına aracılık eden kurumlar olduğu aşikardır” ifadelerini kullandı.

DOĞAN: “ŞEHİRDEN KONUŞAN MEDENİYETTEN KONUŞUR”

Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan,Harput gibi köklü tarihi bir geçmişe sahip bir şehirde yapılan kongrenin önemli olduğunu kaydederek, şehir ve medeniyet kavramlarından bahsetti. Doğan, “Şehirden konuşan medeniyetten konuşur, kültürden konuşur, insandan konuşur, dünyadan konuşur, kainattan konuşur. Bütün insanlık maceralarımızı bu tılsımlı kelimeyle ifade edebiliriz. İnsanoğlu şehirler kurdu ve dünyayı böylece şekillendirdi. Şehirle medeniyet kelimesi arasında bir yakınlık bir iç içelik var. Farsça şiir yerine Arapça Medine’yi koyarsak bu yakınlık şahit aramaya gerek kalmaz. Medeniyet Medine’de yani şehirde teşekkül eder. Bir kelime daha var kent. Ne şehrin yerini tutar ne de Medine’nin. Üstelik iddia edildiği gibi Türkçe de değildir” dedi.

ÜSTÜNDAĞ: “KONGREYE ÜNİVERSİTEMİZ ADINA KATILMAKTAN ÇOK BÜYÜK MUTLULUK DUYUYORUM”

Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Bilal Üstündağ,  6. Milletlerarası şehir tarihi yazarları kongresinde bulunmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti.  Üstündağ, “Bu yüzdendir ki 6.’sı Elazığ’da, şehrimizde yapılan 6. Milletlerarası şehir tarihi yazarları kongresinde bulunmak ve bu kongreye paydaş olarak Üniversitemiz adına katılmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum” ifadelerini kullandı.

ŞERİFOĞULLARI: “MİLLETLERARASI ŞEHİR TARİHİ YAZARLARI KONGREMİZ ŞEHRİMİZ ADINA ÇOK KIYMETLİ”

Kültür ve medeniyeti koruyup yaşattıklarını belirten Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, insanların ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımlarla şehri inşa etmenin gayreti içinde olduklarını kaydetti. Şerifoğulları, “Biliyoruz ki şehirler tarihsel süreçte elde ettikleri kültür, sanat ve medeniyetin birikimini temsil eden mekanlardır. Şehirler insan kültürünün mayalandığı mekanlardır. Şehirler sanattan mimariye, edebiyattan inanca pek çok olgunun birikimiyle kazandıkları ruhla yaşarlar. Bu ruh şehrin kimliğidir. Şehirler bizim için yaşam alanımız olduğu kadar kültür ve medeniyetimizin de temsilcileridirler o nedenledir ki şehirlerin inşası ihyasından bağımsız değildir. Bizlerde bin yandan tarihsel süreçte kazandığımız kültür ve medeniyeti koruyup yaşatmanın bir yandan da insanımızın ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımlarla şehrimizi inşa etmenin gayreti içerisindeyiz. Özellikle yaşadığımız çağda modernitenin sonucu olarak ne yazık ki öz kültürümüzden uzaklaşırken yaşamlarımız dört duvar arasına sıkışmıştır. Birlikte yaşama kültürünün en güzel örneğinin yaşandığı yüz yıllar boyu güçlü bir medeniyetin hüküm sürdüğüm bu topraklarda medeniyetimizden aldığımız feyz ile şehrimizin ruhunu yüceltmek mümkün olacaktır. Birbirinden kıymetli akademisyen ve yazarlarımızın katılımıyla düzenlenen adete bir bilgi şöleni niteliğindeki Milletlerarası şehir tarihi yazarları kongremizin bu şehrimiz adına çok kıymetli olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyor, çok değerli katılımcılarımıza canı gönülden teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

TORAMAN: “SEMPOZYUMA EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTAN BÜYÜK BİR MEMNUNİYET DUYUYORUZ”

Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, geçmişle bağı kuvvetli bir şehirde yaşadıklarını aktararak kongrede emeği geçenlere teşekkür etti. Toraman, “Kadim bir şehir Harput ve onun mirasçısı Elazığ’dayız dolayısıyla geçmişte bağı kuvvetli bir şehirde yaşıyoruz. Bu sempozyuma ev sahipliği yapmaktan da büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Fikir ilk ortaya atıldığında kıymetli Belediye Başkanımızda gerekli desteği verdiler. Türk Yazarlar Birliği’ne ve onun Elazığ Şubesine emeklerinden, gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Belediyemize, Belediye Başkanımıza bir tarihçi kimliğiyle de bu sahiplenmesinden dolayı da teşekkür ediyorum, Üniversitemize de teşekkür ediyoruz hem yönetim olarak Rektörlük hem de akademisyenlik olarak sağlamış oldukları katkılardan ötürü müteşekkiriz” şeklinde konuştu.

 

 

Kongre, oturum başkanlığını Prof. Dr. Orhan Kılıç’ın yaptığı şehir tarihi yazımı üzerine yeni yaklaşımlar konulu sunumlarla devam etti. Sunumlarda Prof. Dr. İlhan Şahin Osmanlı Şehirleri ve Şehirleşmenin temel özellikleri; Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal ise Osmanlı şehir tarihi çalışmalarında ihmal edilen bir unsur askeriler konularında bilgi verdi.

Kaynak: https://www.23haber.com/elazig/elazigda-duzenlenen-6-milletlerarasi-sehir-tarihi-yazarlari-h14362.html

 

 

Bu haber toplam 652 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim