• İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C

6. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi Elazığ’da yapıldı

6. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi Elazığ’da yapıldı
6. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları kongresi Elazığ’da; Ahmet Tevfik Ozan Fuar ve Kongre Merkezinde ikinci gününde sunulan bildiri ve yapılan değerlendirmelerle son buldu.

Yurt içinden ve yurt dışından kongreye katılan bilim adamları, akademisyenler, tarih araştırmacıları ve şehir tarihi konusunda çalışmaları bulunan araştırmacıların büyük ilgi gösterdikleri programda; şehir tarihi yazımı, şehir tarihi çalışmaları, mekân ve basın, mekân ve edebiyat, mekân ve gelenek, mimari, mekân, eğitim tarihi ve şehirleşme konu başlıklarında bildiriler sunuldu.

Ahmet Tevfik Ozan Fuar ve Kongre Merkezinde, Hazar ve Harput salonlarında eş zamanlı devam eden kongreye Malatyalı ve Elazığlı akademisyenlerin yanı sıra iki gün boyunca öğrenciler de takip etti.

Türkiye Yazarlar Birliği Elazığ Şubesinin organizesinde, Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi, Fırat Üniversitesi Rektörlüğü, Elazığ İzzetpaşa Vakfı ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Merkezinin katkılarıyla gerçekleştirilen kongrenin ikinci günün ilk oturumunu Prof. Dr. Ferruh Tuzcuoğlu yönetti.

img_2811.jpg

Bu oturumda bildiri sunan bilim adamları ve akademisyenler: Prof. Dr. Bahir Selçuk / Baba Yurdunda Maziyi Temaşa: Mekân Zaman İlişkisi Bağlamında İsmail Safâ’nın “Mevlid-i Pederi Ziyaret” Şiir, Doç. Dr. Ferda Atlı / Şehirsel Bedenler Bağlamında Servet-i Fünûn Edebiyatında Kadın, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Faruk Güler / Türk Edebiyatında Süreli Yayınlar ve Bizim Külliye Örneği ve Dr. Gökşen Yıldırım / Şiir ve Şehir: Orhan Veli’nin Şiirlerinde Psikocoğrafya.

Prof. Dr. Hasan Tutar kongrenin altıncı oturumunu yönetti.

img_2838.jpg

Bu oturumdaki bildiri başlıkları ve bildiri sunan isimler: Prof. Dr. Ahmet Karataş / Tarihe Karışan Bir İlim Merkezi: Harput Yusuf Kâmil Paşa Medrese ve Kütüphanesi,  Prof. Dr. Ünal Taşkın / Adıyaman İlinin Kentsel Gelişimi, Dr. Öğretim Görevlisi Mumin Omerov / Osmanlı Dönemi Balkan Şehirlerinin İnkişafında Vakıfların Rolü: Radoviş Örneği.

Programda verilen öğle arasından sonra yedinci oturuma geçildi.

img_2884.jpg

Doç. Dr. Birol Bulut’un oturum başkanlığını yürüttüğü bu bölümde bildiri sunan bilim adamları ve konu başlıkları: Prof. Dr. Mehmet Karagöz / Cennet Misali: Osmanlı Şehri “İnsanın Nazarî ve Amelî Keşfî Olarak Mekân”, Prof. Dr. Yahya Başkan / İlk Dönem Fetihleri Sonrasında Osmanlı Şehirlerinde Gayri Müslimlerin Durumu, Doç. Dr. Özlem Başarır / XVIII. Yüzyılda Osmanlı Şehir Toplumunun Seçkinleri: Mora Özelinde Yerel İleri Gelenler/Ayanlar ve Varoluş Dayanakları ve Doç. Dr. Yavuz Haykır / Şehrin Hafızasında Bir Yapı: Elazığ Halkevi (Elazığ Öğretmenevi)

Şehir ve mekan üst başlığı altında devam eden kongrenin sekizinci oturumuna Prof. Dr. Nedim Bakırcı başkanlık yaptı.

img_2909.jpg

Bu oturumdaki akademisyenler isimleri ve bildiri başlıkları:  Yunus Emre Vural / Deprem Sonrası Kentleşme ve Mekân, Süleyman Yapıcı / Salnamelere Göre Elazığ’da Eğitim (Medrese ve Mektepler) ve Mithat Coşkun / Mimarlıkta Kentleşme ve Mekân Kavramı.

Kongrenin dokuzuncu oturumunu: Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tuğrul yönetti.

img_2969.jpg

Bu oturumda bildiri başlıkları ve bildirileri sunan bilim adamları:  Doç. Dr. Mehmet Ulucan / Şehir, Şiir, Musiki: Harput/Elâzığ, Doç. Dr. Gülda Çetindağ Süme  / Dilşad Hanım’dan Naşide Gökbudak’a Sekizinci Şehrin Kültür Aktarımı, Dr. Öğretim Görevlisi Handan Haykır / Elazığ Kültür ve Basın Hayatında Bir Kesit: Elazığ-Harput Sesi Gazetesi.

21 Ekim 2022 Cuma günü başlayan 6. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları kongresinin ikinci günün son ve onuncu oturumunun başkanlığını Doç. Dr. Taner Namlı yaptı.

img_2982.jpg

Bu oturumda bildiri başlıkları ve bildirileri sunan bilim adamları; Prof. Dr. Nedim Bakırcı / Tarih ve Efsane İlişkisi Üzerine, Dr. Öğr. Üyesi Birol Azar / Halk Hukuku Penceresinden Aidiyet Oluşumu, Dr. Öğr. Üyesi Birol İpek / Şehirlerimizde Su Mekânları.

İki gün boyunca devam eden programda her oturumun sonunda dinleyiciler konuşmacılara sordukları sorular ve yaptıkları katkılar ile kongreyi daha da ilgi çekici hale getirdi.

Kongrede oturum başkanlarına, bildiri sunan tüm akademisyen ve bilim adamlarına katılım beratları takdim edildi.

Haber: Mahmut Erdemir * Fotoğraflar: Mustafa Ekici

img_2816-001.jpgimg_2833.jpgimg_2873-001.jpgimg_2881.jpgimg_2905.jpgimg_2935.jpgimg_2959.jpgimg_2973.jpgimg_2989.jpgimg_3016.jpg
img_3040.jpgimg_3065-001.jpgimg_3018.jpgimg_3138.jpg

Bu haber toplam 1092 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim