• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Erbay Kücet: Yerli, yabancı dil eğitimi

Erbay Kücet: Yerli, yabancı dil eğitimi

Milli eğitim terimi genellikle bir ülkenin eğitim sistemini ifade eder ve bu sistemdeki politikalar, müfredat ve eğitim yaklaşımları, genellikle o ülkenin milli kültürüne, değerlerine ve ihtiyaçlarına uygun olarak şekillenmeye çalışılır. Ancak, bu kavramın içeriği ve uygulaması ülkeden ülkeye değişebilir.

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen eğitim sistemi, ülkenin kültürel, tarihsel ve toplumsal özelliklerini yansıtmak amacıyla tasarlanmıştır. Ancak, ‘millî’ teriminin içeriği ve hangi unsurları kapsadığı konusunda farklı görüşler ortaya çıkmıştır.

Bu konuda eleştirmenlerin bazısı, Türkiye'deki eğitim sisteminin daha fazla yerel kültür ve değerlere vurgu yapması gerektiğini savunurken, bazıları ise sistemin uluslararası standartlara daha fazla uyum sağlaması gerektiğini düşündüklerini belirtmektedirler. Eğitimin ne kadar millî olduğu konusundaki tartışmaların genellikle ideolojik, kültürel ve politik farklılıklarla yapıldığının altını çizelim.

Yazımızda milli eğitimi masaya yatırarak nerelerde eksik olduğunu veya neler yapılması gerektiğini yazamam, zira bu konuda yeterli donanıma sahip olmadığımı biliyorum. Dolayısıyla daha öznel bir konuyla yetkilileri etkili olmaya davet içim bu yazıyı kaleme aldığımızın altını çizelim.

Ülkemizde yabancı dil eğitimi, aydınlık bir gelecek vadederken bazen bireylerin yüreğine soru işaretleri bırakıyor. Türkiye'deki yabancı dil eğitiminin faydaları ve zararları konusunda derlediğim notlarıma bir göz atalım.

Yabancı dil eğitimi, kişisel ve mesleki gelişimde eşsiz bir rol oynuyor. Farklı dillerde iletişim kurabilen bireyler, küresel arenada kendilerine daha fazla yer buluyorlar. İş dünyasında rekabet avantajı sağlamanın yanı sıra, yabancı dil bilen bireyler, dünya kültürleri arasında köprüler kurabiliyorlar. Bu, zengin bir dünya görüşü kazanmanın ve öğrenmenin kapılarını aralıyor.

Ancak, zorlu bir yol olduğunda hemfikir olmalıyız ki, yollarda bazı dikenli çalılar da var. Yabancı dil eğitimi, maliyetlidir ve her kesime ulaşmakta zorlanabilir. Burada dil eğitimini irdelerken öte yandan öğrencilerimizi sadece dil bilgisi üzerinden değil, aynı zamanda iletişim becerileri ve kültürel anlayış üzerinden de değerlendirilmeliyiz. Aksi takdirde, sadece kuru kuruya bir dil öğrenmenin çocuklarımızın motivasyonunu sarsabileceğinin altını çizelim.

Bir kere Türkiye'deki yabancı dil eğitiminin, adeta bir yolculuk gibi olduğunu, bu yolculukta, öğrencilere rehberlik eden öğretmenler ve eğitim kurumları, bireylerin kişisel ihtiyaçlarına toplanmak gerektiğinin bilinmesi lazım. Dil eğitiminde duygusal bir bağ kurmak, sadece kelime dağarcığını değil, aynı zamanda öğrencinin yüreğini de zenginleştirir. Bu bağlamda, dil eğitiminde sadece ders kitaplarına değil, aynı zamanda duygulara da yer verilmelidir.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/yerli-yabanci-dil-egitimi-237/

Bu haber toplam 304 defa okunmuştur
  • Yorumlar 3
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim