• İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Erol Güngör'den Bir Başucu Kitabı: İslamın Bugünkü Meseleleri

Erol Güngör'den Bir Başucu Kitabı: İslamın Bugünkü Meseleleri

''İslami uyanışın aktörleri kendilerini İslam kültürüyle özdeş görüyorlar, Güngör’ün tabiriyle 'yeni Türkiye'nin kültürel hüviyet ve şahsiyet kazanmasında İslam’ı başlıca kaynaklardan biri olarak kullanmak istiyorlardı ama bu kadar istedikleri şeyi kendi benliklerine layıkıyla sindirmiş değillerdi.'' Ömer Yüceller, Erol Güngör’ün 'İslâmın Bugünkü Meseleleri' kitabına değindi.

Prof. Dr. Erol Güngör, ülkemizin son iki yüz yıllık kurak entelektüel ikliminde yetişmiş ender münevverlerden biridir. 19 yaşında ilk kitabını yazan Erol Güngör ile ben de 19 yaşında tanıştım. Sarih bir dil, geniş bir vukûfiyet, derinliğe kapı açan bir zihin ile karşılaşırız Erol Güngör’ü okuduğumuzda. Onun asıl kıymeti vatansever, milli ve yerli bir münevver-mütefekkir olmasından ziyade; ilminden kaynaklanmaktadır. Milli duruşu ve yerli oluşu ilminin, berrak zihninin, objektifliğinin yanında ancak birer destek unsurudur.

Benzer kıymeti haiz entelektüellerimizden olan merhum Durmuş Hocaoğlu, Hakk’a yürümeden evvel benim de dinleyici olarak hazır bulunduğum son röportajında Erol Güngör’den bahsetmişti. Güngör’ün yakın çevresine; “Asıl eserlerimi bundan sonra yazacağım.” dediğini fakat buna ömrünün vefa etmediğini hatırlatmıştı. Erol Güngör büyük eser(ler)ini yaz(a)mamıştı çünkü büyük meselelerden büyük esere vakit gelmemişti. Türkiye’de kitlelerin problemleri vardı, orta sınıf aydına hitap edilmesi gerekiyordu ve Güngör de bunu yapmıştı. Hocaoğlu’na göre Güngör’ün büyük çabalarından biri de “Millet-Kavim-Etnisite arasındaki ayrımı göstermeden 1930-1940’ların yıkıcı milliyetçiliğini kaldırmaya çalışması”ydı.

Türkiye’de bir İslami uyanış olacağını tahmin etmişti ama…

Her kitabı birbirinden değerli olan Güngör’ün İslâmın Bugünkü Meseleleri kitabı hem tahlil yöntemiyle hem tespitlerle hem de projeksiyonlarla halen tazeliğini korumaktadır. Bir yandan ülkemizde böyle uzun vadeli bir eser ortaya koyabilmiş bir entelektüel yaşamasına sevinirken diğer yandan da kitaplarda bahsedilen problemlerin çoğunun çözül(e)memiş olması üzücüdür.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/erol-gungor-den-bir-basucu-kitabi-islamin-bugunku-meseleleri-h26393.html

Bu haber toplam 476 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim