• İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Esat Coşan Hocaefendi'nin titiz incelemesi ışığında "Hacı Bektâş-ı Veli ve Bektâşilik"

Esat Coşan Hocaefendi'nin titiz incelemesi ışığında "Hacı Bektâş-ı Veli ve Bektâşilik"
M. Es'ad Coşan Hocaefendi bir dinî edebiyat araştırıcısı olarak kendi zamanına kadar üzerinde yeterince araştırma ve tetkik yapılmadığını düşündüğü Makâlât-ı Hacı Bektaş eserini ele almış ve titizlikle üzerinde durmuştur.

Hacı Bektâş-ı Velî'nin Makâlât adlı eseri; varlığı uzun süredir bilinmesine rağmen gereği kadar tanınamamış bir kitaptır. Mâhiyet ve muhtevâsı ya iyi incelenmediği için ya da incelendiği halde anlattığı hususlar kamuoyundan saklanmak istendiğinden üstünkörü geçiştirilmiştir. Halbuki bu eser Hacı Bektâş-ı Velî'nin gerçek kimliğini fikirlerini şahsiyetini yakından ve doğru tanımak bakımından ehemmiyet arz eder.

M. Es'ad Coşan Hocaefendi bir dinî edebiyat araştırıcısı olarak kendi zamanına kadar üzerinde yeterince araştırma ve tetkik yapılmadığını düşündüğü Makâlât-ı Hacı Bektaş eserini ele almış ve titizlikle üzerinde durmuştur. Bu konuyu basılmış bilinen ve tekrar tekrar kullanılan kaynaklardan değil; kütüphanelerde gözlerden gizli kalmış el yazması eserler arasında araştırma yapmak suretiyle ele almıştır.

Türk-İslâm edebiyatının değişik bir türü olan bu önemli eseri, Server İletişim Yayınları, "Sadeleştirilmiş Tam Metin" olarak ilim ve akademi dünyası yanında çok geniş ve yaygın bir kitle oluşturan meraklılarının ilgisine sunmuştur. Kitabın içeriğinden hareketle merhum Esat Coşan Hoca’nın derslerinde ve sohbetlerinde ele aldığı şekliyle konuya bakışını ekteki şekilde derlemeye çalıştık.

Mahmut Esat Coşan Hocaefendi'nin nazarıyla Hacı Bektaş-i Veli ve Bektaşilik

Bizi eşref-i mahlukât olarak yaratan ve yeri göğü bize musahhar kılan, İbrâhim Hakkı-i Erzurumî’nin Mârifetnâme’deki ifadesiyle; dû cihânı, hem dünyayı hem âhireti benî Âdem için sizler ve bizler için yaratan Allah’a hamd ü senâlar olsun...O’nun elçisi, sevgilisi, efendimiz, rehberimiz, önderimiz Muhammed-i Mustafâ’sına salât ü selâm, tahiyyat ve ihtiramlarımızı arz ederiz. Rabbbimiz bizi rızâsı yolundan, Habîbi’nin izinden ayırmasın...

Devamı: https://www.dunyabizim.com/mercek-alti/esat-cosan-hocaefendi-nin-titiz-incelemesi-isiginda-haci-bekts-i-veli-ve-bektsilik-h42949.html

Bu haber toplam 367 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim