• İstanbul 19 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 20 °C
  • Konya 18 °C
  • Sakarya 19 °C
  • Şanlıurfa 24 °C
  • Trabzon 18 °C
  • Gaziantep 21 °C
  • Bolu 18 °C
  • Bursa 15 °C

Eski insanlar için zaman daha mı önemliydi?

Eski insanlar için zaman daha mı önemliydi?
Karabatak dergisi 14. sayısında saatlerin ve zamanın hayatımızdaki yerlerine dair özel bir dosya hazırlamış. Mustafa Uçurum yazdı.
cami
Karabatak dergisi 14. sayısında saatlerin ve zamanın hayatımızdaki yerlerine dair özel bir dosya hazırlamış. Mustafa Uçurum yazdı.

 

Bir geçmiş zaman saatini kapağına taşıyarak çıkan Karabatak dergisi, zamanda yolculuk tadında bir sayı hazırlamış. Geçip giden zaman dediğimizde aklımıza gelen çağrışımlardan biri olan saatler üzerine yazılarla dopdolu bir sayı okuyucu ile buluşmuş. Ali Ural, “Zamanı Büyütmek” adlı giriş yazısında geçen zamandan ve saatin çağrışımlarından bahsediyor. Müslüman Saati, Eriyen Saat, Büyük Saat, Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Guguklu Saat, Alınyazısı Saati… ve edebiyata yansıyan daha nice çağrışımlarını sıralıyor saatin.

 

Saatler dursa, yürümese hayat...

Saatsiz olmuyor. Vakit hızla geçerken bu geçişi anbean izlemek istiyor insanoğlu. Akışına bırakmak bu çağa uzak bir lüks artık. Ali Ural’ın yazısı da, saatlerin hayatımızdaki yerini işaret ediyor bizlere. “Bileklerden, kulelerden, duvarlardan, yelek ceplerinden” hayatın içine doğru yola düşen saatleri anlatıyor Ural. Saatlerin her an yanı başımızda olmasını zamana karşı hükmümüzün kalmadığının bir delili olarak görüyor. Saatli ve saatsiz bir hayatın resmini çiziyor bizlere. “Saatler dursa, yürümese hayat nasıl olurdu?” sorusunun cevabını ararken asıl arzuladığı yaşamı yazısının sonuna saklıyor. “Acaba insanlar kollarına saat takmadan önce zamana daha mı önem veriyorlardı? Gözleriyle izleyip güneşi; sabah, öğle, ikindi, akşam eşsiz zamanlar mı yakalıyorlardı.”

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/17088/eski-insanlar-icin-zaman-daha-mi-onemliydi.html

Bu haber toplam 826 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İkinci Kez Yolu Açık Olsun Yavuz Bülent Bakiler’in02 Ekim 2025 Perşembe 11:06
  • Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı30 Eylül 2025 Salı 08:37
  • Güz Sonatı29 Eylül 2025 Pazartesi 13:14
  • Fatma Gülşen Koçak Hz Hatice’yi Anlattı23 Eylül 2025 Salı 11:20
  • Bursa: Şiir Şehir17 Eylül 2025 Çarşamba 12:09
  • Selim Cerrah Cihannüma Genel Başkanı oldu16 Eylül 2025 Salı 13:43
  • Genç Birikim dergisinin Eylül 2025 (279'uncu) sayısı çıktı.15 Eylül 2025 Pazartesi 11:47
  • Kaybettiğimiz Meçhul; Kendimiz11 Eylül 2025 Perşembe 14:21
  • Yaşayan Dil-Yaşatan Dil11 Eylül 2025 Perşembe 12:08
  • Modern Dünya İnsanın Hikayesi: Yokuşa Akan Sular10 Eylül 2025 Çarşamba 13:39
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim