• İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C

‘Eski’den Kopmadan ‘Yeni’yi Savunan Şair: Muallim Naci

‘Eski’den Kopmadan ‘Yeni’yi Savunan Şair: Muallim Naci
Türk edebiyatına önemli eserler kazandıran, yazar, şair, öğretmen ve eleştirmen Muallim Naci, vefatının 127’nci yılında yad ediliyor.
Asıl adı Ömer olan Muallim Naci, saraç ustası Ali Bey ile Varnalı göçmen bir ailenin kızı olan Fatma Zehra Hanımın çocuğu olarak 1850’de İstanbul Saraçhanebaşı’nda dünyaya geldi.
 
Döneminin şairleri gibi “yeni şiir” yazmak yerine, daha çok divan şiiri kaleme alan, bu sebeple “eski Türk edebiyatı”nın son temsilcisi olarak görülen şair, öğrenim hayatına Fevziye Mektebi’nde başladı.
 
Küçük yaşta Kur’an-ı Kerim’i ezberleyen şair, babasının vefatı üzerine annesiyle gittiği Varna’da medreseye gitti ve oradaki hocası Müftüzade Abdülhalim Efendi’nin verdiği “Hulusi” mahlasıyla sülüs levhalarla bir Kur’an-ı Kerim yazdı.
 
“Naci” mahlasını hayranı olduğu hikaye kahramanından aldı
Muallim Naci, Giritli Aziz Ali Efendi’nin “Muhayyelat” adlı eserindeki bir hikayenin kahramanı olan “Naci”ye duyduğu sevgi dolayısıyla bu ismi kendisine mahlas olarak seçti.
 
Varna’da Rüştiye Mektebi’nde 1867’de ikinci öğretmen olarak göreve başlayan Muallim Naci, Farsça ve Arapçanın yanı sıra Fransızca öğrenmeye başladı, telhis ve aruz dersleri aldı.
 
Naci’nin şiir ve makaleleri Tuna gazetesinde yayımlanırken, Mutasarrıf Süleymaniyeli Mehmet Said Paşa ile tanıştıktan sonra 10 yıldır sürdürdüğü öğretmenlikten ayrıldı ve paşanın özel katibi olarak 1876’da Rumeli ve Anadolu’nun birçok şehrini dolaştı.
 
Bu sebeple üç sene kaldığı Sakız Adası’nda şiirler yazan Naci’nin, daha sonra kaleme aldığı “Kuzu”, “Nusaybin Civarında Bir Vadi” ve “Şam-ı Gariban” adlı şiirleri, “Tercüman-ı Hakikat”te yayımlandı.
 
Bu haber toplam 234 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim