• İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Etrafı dağlık, ortası bağlık bir şehir: Erzincan

Etrafı dağlık, ortası bağlık bir şehir: Erzincan
M. Nihat Malkoç, Mengücekliler’in başkenti: Erzincan

Halk tabiriyle “etrafı dağlık, ortası bağlık bir şehir”dir Erzincan… Doğu Anadolu’nun Yukarı Fırat Bölümünde yer alan Erzincan, birçok kadim medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bugünkü Erzincan, alabildiğine düz ve bereketli bir ova üzerinde kurulmuştur. Kara, hava ve demir yolları ağına sahip ender yerleşim yerlerinden biridir burası. Hemen her yüzyılda ağır bir depremle yüzleşen Erzincan’ın tek eksiği denizdir; o açığı da gölleriyle ve göletleriyle kapatmaktadır. Kısacası Erzincan, yaşamak için bütün güzelliklere sahip ender şehirlerdendir.

Anadolu’nun kapılarının Türkler’e açılmasına vesile olan Malazgirt Zaferi’nden sonra Sultan Alparslan, Mengücek Ahmet Gazi’yi Karasu ve Çatlı nehirleri vadilerinin fethiyle vazifelendirmişti. O da Erzincan ve Kemah’ı da içine alan bölgeyi hâkimiyeti altına alıp, Kemah’ı merkez yaptı. Erzincan zaman içinde birçok kez el değiştirdi. Yavuz Sultan Selim’in Safevîlerle yaptığı Çaldıran Savaşı’ndan sonra Erzincan ve Kemah, Osmanlıların eline geçti.

Erzincan’ın Çayırlı, İliç, Kemah, Kemaliye, Otlukbeli, Refahiye, Tercan ve Üzümlü adlarında sekiz ilçesi mevcuttur. Bu ilçeler arasında Otlukbeli’nin tarihî bir önemi vardır. Zira Fatih Sultan Mehmet’le Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan arasındaki savaş burada yapılmış.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/etrafi-daglik-ortasi-baglik-bir-sehir-erzincan-makale,2124.html

Bu haber toplam 3036 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim