• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Fabrikasyon bir yalan: Atatürk’ün fabrikaları!

D. Mehmet DOĞAN

Meşhur bir söz vardır: Yalan, büyük yalan ve istatistik!Bu sözün artık şöyle değiştirilmesi lâzım: Yalan, büyük yalan ve kemalist yalan!

Neden böyle bir değişikliğe ihtiyaç hissetmiş olabiliriz? Çünkü kemalist yalan istatistiği de kullanır!

Kemalist yalancılık inkılâp tarihi yalanlarını çoğaltarak günümüze ulaşmıştır. Son yıllarda bir gazete bu yalanları, hiçbir araştırmaya, tahkike ihtiyaç duymaksızın fütursuzca yaymaktadır. Yalanlar tekrarlana tekrarlana çoğalmakta ve sürekli tekrar yalanlara gerçek muamelesi yapılmasına yol açmaktadır.

Hani Hitlerin propaganda bakanı Göbels tekniğini hakkıyla uyguluyorlar. Ne demiş hazret: “Propagandada kullanılan yalanlar ne kadar büyük olursa, insanların onlara inanması kolaylaşır, yalanın tesiri artar.” 

Beyin yıkama, zihin oluşturma Türkiye’nin resmî ideolojisinin en esaslı işidir. İlk öğretimden yüksek tahsile kadar inkılâp tarihi dersleri konulması boşuna değildir. Normal olarak bu dönem yakın tarihimizin bir parçasıdır. Tanzimat sonrası, Meşrutiyet, Cumhuriyet hatta günümüze kadar gelen bir devir objektif olarak okutulmalıdır. Fakat bu yapılmaz/yapılamaz. İnkılâp tarihi üzerinden Tanzimat, Meşrutiyet dönemi okutulur. Böylece modernleşme tarihimiz Cumhuriyet’e göre tanzim edilir.

Kendini “atatürkçü” olarak tanımlayan kesim bu yalanları sistematik olarak yayar, muhtemelen bu yalanlara kendileri de inanır. Son zamanda bu iş fabrikasyon hale gelmiştir, yani seri üretime dönüştürülmüştür.

Sürekli yalan imalatı ile uğraşan bir fabrika ile karşı karşıyayız.

            Temel atmak, yapmak, kurmak, açmak!

Bu yalanları yayanlar bir liste ile karşımıza çıkıyorlar. Başlıklar zaman zaman değişiyor: Atatürk’ün temelini attığı… yaptığı… kurduğu… açtığı fabrikalar!

Temel atmak başka, yapmak başka, kurmak başka açmak başka. Acaba hangisi?

Bizim bildiğimiz bu üç kelimenin birden kullanılabileceği tek fabrika var: Orman Çiftliğindeki bira fabrikası!

Evet Atatürk kendi parasıyla bir bira fabrikası yapmış, kurmuş ve açmıştır. Bu “fabrika”ya harcanan da acaba İş Bankası’na sermaye olarak verilen Hindistan Müslümanlarının Millî Mücadelemize destek maksadıyla gönderdiği meblağın bir parçası mıydı?

“Yok canım, koskoca Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve reisi böyle bir şeyle uğraşır mı?” diyenler çıkabilir. Evet ilk cumhurbaşkanı daha sonra hiçbir cumhurbaşkanının teşebbüs dahi edemeyeceği bir şey yapmıştır: Bir bira fabrikası kurmuş ve hatta işletmiştir!

Asla fantezi yapmıyoruz.! Hatta onun bira fabrikasını tekel haline getirme talebi başvekil İsmet Paşa ile aralarının açılmasına sebep olmuş, hükümet krizine yol açmıştır. Atatürk başvekil İsmet’ten daha önce İstanbul’da açılan serbest teşebbüse ait bira fabrikasının kapatılmasını talep etmiştir. Yani anlayacağınız bira tekelini elinde tutmak istemiştir. İsmet Paşa da bunun mümkün olmayacağını söylemiştir. Onun başbakanlıktan azil sebepleri arasında bira fabrikası meselesini mühim rolü olduğunu hatırdan çıkarmamak lâzımdır.

(Bu konuda ayrıntılı bilgiye şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz: https://www.tyb.org.tr/d-mehmet-dogan-onun-fabrikasi-var-45059h.htm)

Kemalist zihin asla tahkik etmez, hakikati araştırmaz. Kemalist kültçülüğe hizmet eden yalanları baş tacı eder ve her fırsatta hakikatmiş gibi yayar.

            Böyle arkadaşın mı var, derdin var!

Bizim orta mektep ve lise arkadaşı aylar sonra yine çıkageldi; daha önce ondan söz etmiştim. Beraber okuduğumuz yıllarda, ders kitapları dışında kitaba el sürdüğüne şahit olmadığımız bu arkadaş, mezuniyetten sonra devlete kapılandı. Darbe dönemlerinde hayli yüksek mevkilere çıktı. Yaş haddinden emekli olunca boşlukta kaldı. Bizi hatırlaması bu sebepledir. Duymuş ki biz bu işlerle uğraşıyoruz. Arada bir geliyor, malûm piyasa yalanlarını ballandıra ballandıra anlatıyor. Biz de meselenin hakikatini ortaya koyunca, köpürüyor, bir bağırış çağırıştır gidiyor. Bir şey değil, bu hiddet onu götürecek, mes’ulü biz olacağız.

Bu defa elinde bir liste ile geldi. Bir gazeteden kesilmiş. “Atatürk’ün yaptığı 50 fabrika!”

Bayrak gibi sallıyor. Bugünkü iktidar bir şey yapmıyormuş, hatta onun fabrikalarını satmış, ekonomideki çöküşün sebebi buymuş!

Çar nâçar inceledik.

Bir kere 50 değil 46 “fabrika” sıralanmış.

Liste incelenirse, bazılarına birden fazla yer verildiği hemen görülüyor. Bunların bir kısmına “genişletildi” notu konulmuş. Bazılarında o da yok. Mesela Keçiborlu Kükürt Fabrikası hem 1934’te hem de 1935’te açılmış görünüyor. Fabrika listesinde tersane, tamirhane, baraj, silo… gibi imalat yapılmayan “fabrika’lar da görülüyor! Fabrika seri imalat yapılan yerdir.

“Atatürk’ün açtığı fabrikalar” denilince devlete ait kuruluşlar hatıra geliyor. Bu listede özel teşebbüse ait fabrikalar da hayli yer tutuyor. Şakir Zümre Fabrikası, Alpullu Şeker Fabrikası, Uşak Şeker Fabrikası, Bünyan Dokuma Fabrikası, Eskişehir Kiremit Fabrikası, Nuri Killigil Tabanca Havan ve Mühimmat Fabrikası, Eskişehir Şeker Fabrikası, Bakırköy Bez Fabrikası, Isparta Gülyağı Fabrikası, Nuri Demirağ Uçak Fabrikası…

Kafkas İslâm Ordusu kumandanı, Bakü’yü Ermeni ve Bolşevik zulmünden kurtaran Nuri Paşa’nın fabrikasını Atatürk yapmış veya açmış olabilir mi? 

Bunların bir kısmı bugünkü anlayışa göre, ancak atölye sayılabilir. Hele bir de “Bursa Süt Fabrikası” var ki…Akıllara ziyan!

Bazı “fabrika”lar Osmanlıdan müdevver. Bakırköy Bez Fabrikası gibi.

Ya “Hava Gazı Fabrikası”na ne demeli?

Bizim mektep arkadaşı bastırdıkça bastırıyor, dikkat çektiğim hususlar bir kulağından girip ötekinden çıkıyor.

Hangi devlet başkanı bu kadar çok fabrika yapmış? O bir deha, ekonomide de deha, hatta bir fabrika yapma dahisi! Onun hızına kimse yetişemez!

Bu kadar ısrar, hatta saldırı karşısında artık dayanamadım: “Şimdiki cumhurbaşkanı her ay bunun birkaç katı fabrika açıyor” dedim.

Bu cümle onu çıldırtmaya yetti.

Bir ümüğümü sıkmadığı kaldı, bağıra çağıra yanımdan uzaklaştı.

İnşallah başına bir şey gelmez ve inşallah bir daha beni ziyarete gelmez!

*

Gelelim noksan 4 fabrika’ya…

50’lik listede eksik olan 4 fabrika hangileri olabilir? Biri “bira fabrikası”. Bunun bütün mânasıyla Atatürk’e ait olduğundan şüphe yok.

Bir diğeri Junkers Tayyare Fabrikası. Namı diğer Kayseri Tayyare fabrikası. Neden listede yok? Çünkü yabancı sermayenin %49 hissesi var. Hani Atatürk devrinde yabancı sermaye yok ya, öyleyse bu fabrika da yok!

Eh bizden iki tane! Diğer ikisini de bi zahmet kendileri bulsunlar!

Şimdi de mahut listeyi şöyle bir gözden geçirelim:

1-Ankara Fişek Fabrikası (1924).

Osmanlı İmalat-ı Harbiye’si köklü bir kuruluştur. Millî Mücadele sırasında Ankara’ya taşınmıştır. Ankara’da Makine Kimya’ya dönüştürülmüştür. Osmanlı fişek fabrikasının malzemeleri de Ankara’ya getirilmiştir. Bu yeni bir kuruluş değil, genişletme olabilir.

2-Gölcük Tersanesi (1924). Doğru tarih: 1926

Neden Gölcük Tersanesi? İstanbul’daki askerî tersane Lozan Antlaşması hükümleri çerçevesince Boğazlar üzerinde askeri tesisimize müsaade edilmediğinden Gölcük’e taşınmıştır.

3- Şakir Zümre Fabrikası (1925) Özel teşebbüs.

4-Eskişehir Hava Tamirhanesi (1925)

Bir tamirhane, fakat bazı imalatlar da yapılıyor.

5-Alpullu Şeker Fabrikası (1926) Özel teşebbüs.

7-Uşak Şeker Fabrikası(1926) Özel teşebbüs.

8-Kırıkkale Mühimmat Fabrikası (1926).

Bir numaralı fişek fabrikası için söylediklerimiz bunun için de geçerlidir.

9-Bünyan Dokuma Fabrikası (1927) Özel teşebbüs,

10-Eskişehir Kiremit Fabrikası (1927) Özel teşebbüs, fabrika demek caiz mi?

11-Kırıkkale Elektrik Santrali ve Çelik Fabrikası (1928).

12- Ankara Çimento Fabrikası (1928).

Ankara Belediyesi tarafından kurulan Çimento Fabrikası. Bu fabrika daha sonra ortakları arasında Societe Industrielle des Ciments Orientaux adlı bir Fransız firmasının bulunduğu Ankara Çimentoları T.A.Ş.’ye işletilmek üzere kiralanır. Şirket Ankara Çimento Fabrikasını 1934 yılına kadar işletir. Ancak fabrika rasyonel yönetilemez, çimento fiyatları düşer ve 1935 yılında kısmen, 1938 yılında tamamen faaliyeti durdurulur.

13-Ankara Havagazı Fabrikası (1929).

14-İstanbul Otomobil Montaj Fabrikası (1929)

Bu montaj fabrikası yabancı sermaye, Ford firmasına aitti; başarılı olamadı. Atatürk'le ilişkisi yoktur.1934’te üretimi durdurdu.

15-Kayaş Kapsül Fabrikası (1930)

16-Nuri Killigil Tabanca, Havan Ve Mühimmat Fabrikası (1930) Özel teşebbüs.

17-Kırıkkale Elektrik Santrali Ve Çelik Fabrikası (1931- Genişletildi)

18-Eskişehir Şeker Fabrikası (1934).

19-Turhal Şeker Fabrikaları (1934).

20-Konya Ereğli Bez Fabrikası (1934).

21- Bakırköy Bez Fabrikası (1934).

Fabrika 1850 yılında «Basmahane» adı altında şahıslar tarafından kurulmuştur.

22-Bursa Süt Fabrikası (1934).

23-İzmit Paşabahçe Şişe ve Cam Fabrikası (1934 Temel Atma)

24-Zonguldak Antrasit Fabrikası (1934 Temel Atma)

25-Zonguldak Kömür Yıkama Fabrikası (1934)

Zonguldak’ta 1899’dan beri kömür yıkama tesisleri var.

26-Keçiborlu Kükürt Fabrikası (1934)

1900’den itibaren mevcut olan bir işletme. İtalyan ve Fransız işletmecilerden 1933’te alınarak Sümerbank’a devredilmiştir. 

27-Isparta Gülyağı Fabrikası (1934)

Osmanlıdan kalma.

28-Ankara, Konya, Eskişehir ve Sivas buğday siloları (1934)

29-Paşabahçe Şişe Ve Cam Fabrikası (1935 - Tamamlandı)

(23 numaraya bakınız!)

30-Kayseri Bez Fabrikası (1934 Temel Atma)

31-Nazilli Basma Fabrikası (1935- Temel Atma)

32-Bursa Merinos Fabrikası (1935 Temel Atma)

33-Gemlik Suni İpek Fabrikası (1935 Temel Atma)

34-Keçiborlu Kükürt Fabrikası (1935) ikinci defa

35-Ankara Çubuk Barajı (1936)

36-Zonguldak Taş Kömür Fabrikası (1935)

Osmanlıdan müdevver bir işletme!

37-Barut, Tüfek ve Top Fabrikası (1936)

Üçü bir arada bir fabrika! Acaba hangisi? Bu benzeri fabrikaların kökleri Osmanlı döneminde.

38-Nuri Demirağ Uçak Fabrikası (1936). Özel teşebbüs.

39-Malatya Sigara Fabrikası (1936)

40-Bitlis Sigara Fabrikası (1936)

41-Malatya Bez Fabrikası (1937 Temel Atma)

42-İzmit Kağıt Ve Karton Fabrikası (1934- Temel Atma)

43-Karabük Demir Çelik Fabrikası (1937- Temel Atma)

44-Divriği Demir Ocakları (1938)

Divriği demiri 15. Yüzyıldan beri biliniyor. Ve o zamanlar işletiliyordu.

45-İzmir Klor Fabrikası (1938- Temel Atma)

46-Sivas Çimento Fabrikası (1938-Temel Atma).

Atatürk’ün herhangi bir fabrikanın temel atma törenine katıldığına veya açılışını yaptığına dair bir bilgiye ulaşamadık. Ekseriya başvekil İsmet Paşa ve Ekonomi bakanı Celal Bayar bu işlerle meşgul olmuştur.

Bu yazı toplam 31940 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim