• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Hakkı Öcal: ABD Ukrayna’yı iç siyasete kurban ediyor

Hakkı Öcal: ABD Ukrayna’yı iç siyasete kurban ediyor
Donald Trump’ın seçilmeden önce ABD ve onun müttefiklerinin dış ilişkilerine verdiği zararı dikkate alırsak, başkan seçilirse dünyanın içine düşeceği kargaşayı tahmin etmek çok kolay.

Ortada NATO filan kalmaz; 3. Dünya Savaşı, Putin, Şi Cinpin ve Ali Hamaney’in keyfine ve zamanlamasına kalır. 

Çok mu karamsar? Ama öyle. Trump dünyanın en büyük, zengin ve çok askeri, casusu ve nükleer füzesi olan ülkede 4 yıl başkanlık yaptı; şu anda görevdeki başkan ve hayatta olan eski başkanlarla her gün aynı istihbarat raporunu alıyor. Yani durduk yerde, hapishane bahçesinde yürüyüş yaparken düşüp ölüveren Aleksey Navalni’nin ölümüne dair her şeyi biliyor olsa gerek. Belki, bütün muhalif ve kendine göre vatan haini asker-sivil herkesi ortadan kaldıran Rusya rejimi ve onun şu andaki lideri Vladimir Putin’in kime, nasıl emir verdiğini, cinayetin nasıl ve kimlerce planlanıp icra edildiğini ABD tarafı henüz tamamen bilmiyorsa bile, ABD’nin eski-yeni başkanı, bakanı, istihbarat müdürleri, Kongre’nin önemli komisyonlarının başkanları, bırakın Navalni’yi, şu anda muhalefetin liderliğini fiilen almak üzere olan eşi Yulia Navalnaya’ya karşı yapılan planları dahi, an be an takip ediyor olsalar gerek. 

Bu bilgilerle donanmış bir ABD eski başkanı, bu konuda demeç verirken Navalni’nin öldürülmüş olması ihtimalinden, bunun Rusya lideri Putin’le ilişkilendirilmekte olmasından söz etmeli değil midir? 

Geçen hafta, bütçesindeki savunma payını yüzde 2’e çıkartmayan İttifak üyelerini savunmak şöyle dursun, “Rusya’nın bu ülkelere istediğini yapmakta serbest olduğunu ilan edeceğini” söyleyerek, NATO’nun felsefesini de, planlamalarını da bir kalemde silip atan Trump, bu kez Putin’i Navalni’nin ölümündeki bütün şüphelerden adeta beraat ettiren bu demeci ile “Ben başkan olduğum zaman Rusya ile çok iyi anlaşacağım” vaadinde ne kadar kararlı olduğunu, bu anlaşmanın Rusya ile ABD arasında, bir tür “birbirinin işlerine karşılıklı karışmama ilkesine” dayanacağını gösteriyor. 

Devamı: https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/hakki-ocal/abd-ukraynayi-ic-siyasete-kurban-ediyor-7082374

Bu haber toplam 83 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim