• İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C

Her şehrin bir Hayal Kitabevi olsa keşke...

Her şehrin bir Hayal Kitabevi olsa keşke...
Erciş’te yayınlanan Hayal Bilgisi dergisinin “38.sayısı Sonbahar 2020” okuyucuları ile birlikte Türkiye Yazarlar Birliği’ne de ulaştı. Cihat Albayrak ve Ayşe Ünsal’ın Yayın Yönetmeni oldukları dergi üç ayda bir Hayal Kitabevi’nde hazırlanıyor.

Ülkemizde çok sayıda dergi yayınlanıyor. Edebiyat, sanat, çocuk, güncel olaylar, magazin, moda, aile, ekonomi dergileri  aylık, iki aylık, üç aylık zaman aralığında okuyucuya ulaşıyor.

Bu dergilerin büyük çoğunluğu büyük şehirlerde özellikle İstanbul’da yayın hayatını sürdürüyor. Anadolu’da imkansızlıklara göğüs gererek amatör bir ruhla profesyonel dergi çıkaranlar da var.

İşte, onlardan biri; “Hayal Bilgisi Edebiyat ve İyilik dergisi”

Van’ın Erciş İlçesinde yayınlanan edebiyat dergisinin “38.sayısı Sonbahar 2020”  okuyucuları ile birlikte Türkiye Yazarlar Birliği’ne de ulaştı. Cihat Albayrak ve Ayşe Ünsal’ın Yayın Yönetmeni oldukları dergi üç ayda bir Hayal Kitabevi’nde hazırlanıyor.

Cihat Albayrak derginin  38.sayısında “Anadolu’da gerçekleşen Bir Hayal: Hayal Kitabevi” başlıklı yazısında kitapevi ve dergi arasındaki bağı şöyle anlatıyor:

“ 2011’de Van Erciş’te deprem olduğunda, henüz üçüncü ayında olan bir kitabevi vardı şehirde: Hayal Kitabevi. Hayal Bilgisi Dergisinin ilk birkaç sayısını çıkarmıştık. Dergileri ve kitaplarımızı koyabileceğimiz, kargolar hazırlayacağımız, muhabbet edebileceğimiz bir mekana ihtiyaç duyuyorduk. Hayal Kitabevi’ni açtık. Aradan üç ay geçmemişti ki 7.2 şiddetindeki depremi yaşadık. Ne yazık ki depremin ardından burası kapandı. Yıllar sonra İyilik Atölyesi adlı farklı bir mekan açtık. Burada dostlarımızla haftasonları bir araya geliyor, kültürel sanatsal etkinlikler yapıyor, sosyal sorumluluk projelerimiz için bir merkez olarak kullanıyorduk. Burası iki yıl açık kaldı. Sonra onu da kapatmak zorunda kaldık.

Uzun yıllardır içimizde ukde olan, hemen her gün “keşke” dedirten bir hayalimiz vardı. Gerçek anlamda bir kitabevi açmak istiyorduk. Çok kitabevi görmüştük. Bize ait olan, bizim zihnimizdeki şekliyle bir kitabevi açmayı o kadar çok istiyorduk ki şehirde her gezdiğimizde kiralık dükkanlara bakıyorduk. 2019 yılının ortalarında boş bir dükkan bulduk. Tasarladığımı formata çok uygundu. Öncelikle üç okulun arasında bir konumdaydı. Böylelikle çocuklara ve gençlere ulaşmamız çok kolay olacaktı. Karşısında ya da etrafında çok fazla işyeri, dolayısıyla gürültü ve kalabalık da yoktu. Tek katlıydı. Soba ile ısınacaktı. Kiraladık hemen. Kirayı çıkarmak belki zor olacaktı ama biz bütün masrafı cebimizden harcamaya razı olduk.

Çocuklara, gençlere zarar verecek, ahlaki kaygıları olmayan hiçbir kitaba kitabevinde yer vermedik. Tüm kitapları bizzat seçerek sipariş verdik ve kitaplıklarımızı doldurduk. Minik misafirlerimize faydalı olacak zeka oyunlarına, eğitici setlere de yer verdik. Sobamızı kurduk. Duvarlarımızı uzun yıllar boyunca biriktirdiğimiz sanat eserleriyle donattık. Masa ve sandalyelerimizi dizdik. Eski radyolar, daktilolar, fotoğraf makineleri, rafları süsleyen danteller.. Pikap ve plaklarımız, teyp ve kasetlerimiz var. Bilgisayar ve ses sitemimiz de. Yeninin ve eskinin bir arada olduğu bir mekan oldu Hayal Kitabevi.

Mutfağımızı dileyen herkes kullanabiliyor. Pişirmek, servis yapmak dileyen herkesin alabildiği bir sorumluluk. Hemen hemen her gün mutfağımızda yemek pişiyor ve öğle vakitlerinde kitabevinde olanlara ikram ediliyor. Elbette kitabevinin önünden geçen kağıt toplayıcılarına, seyyar satıcılara da. Kediler için mama kaplarımız var. Çok sayıda kedi o kadar alıştı ki buraya, kapta mama almayınca miyavlayarak bizi uyarıyorlar. Çocuklar geliyor, “kitap okumaya geldim” diyor ve istedikleri kitapları alıp içeride ya da kitabevinin önünde okuyorlar.

Askıda Kitap uygulaması

Askıda Kitap uygulamamız var. Kitapsever dostlarımız kitap alışverişlerini yaptıkları zaman, para üstünü genelde kitap çeki olarak askıya bırakıyorlar. Kitap almak isteyen ama parası ya hiç olmayan ya da yetmeyen çocuklar ve gençler geldiklerinde askıdaki kitap çeklerini kullanıyor ve kitapları ya ücretsiz ya da indirimli olarak veriyoruz. Bugüne kadar binlerce kitabı bu şekilde ücretsiz verdik.

Son iki bayramda, toplamda 2500 çocuğa kitap ve oyuncaklardan oluşan paketler hediye ettik. Kitabevinde genelde öğretmen arkadaşlarımızla birlikte ekipler kurduk. Nöbetleşe olarak çalıştık ve birlikte temin ettiğimiz malzemeleri birlikte paketledik. Koronavirüsün yoğun olduğu ve sokağa çıkma yasaklarının olduğu Ramazan Bayramında 1000 çocuğa kitap ve oyuncak paketlerini ekibimizle birlikte dağıttık. Dört farklı mahallede yaptığımız dağıtım ile çocuklar bayramı biraz olsun bayram sevinciyle karşıladılar. Bizler ise çocuklardan çok daha mutlu olduk. Kurban Bayramında 1500 civarında paketi bu kez ilçedeki 25 civarında köyde dağıttık. Her bir gönüllümüz nostaljik oyuncaklardan oluşan paketleri çocuklara bulunduğu köyde dağıttı.

Yine Ramazan boyunca onlarca aileye kitapseverler olarak gıda kolisi ve et dağıtımı yaptık. Bu etkinliklerde kitabevimiz organizasyon için bir merkez olarak kullanılıyor. Bir araya geliyor ve bütün işi burada birlikte yapıyoruz.

Sokağa bırakılmış evcil kedileri ya da annesinden ayrı düşmüş yavru kedileri burada sahiplendiriyoruz. Kedi mamalarını paketledik ve kitabevimize gelenlere vermeye başladık, sokak kedilerinin karnını doyurmak için bile gönüllü ekibimiz oluştu. Zaman zaman sosyal medya hesaplarımızda yarışmalar düzenliyor, kitaplarla ilgili sorular soruyor, ödüller veriyoruz. Ülkemizin dört bir yanında yapılan güzel işleri yine bur hesaplarda paylaşarak iyilikleri çoğaltılması için insanlara fikirler vermeye, ilham olmaya gayret ediyoruz. El emeği ile güzellikler üreten insanlardan, özellikle de kadınlardan ürettikleri malzemeleri satın alıyor ve kitabevimizde ya satıyor ya da kitaplarla birlikte hediye ediyoruz. Kitabevimizin bir duvarını tamamen kitap sayfalarıyla kapladık. İnsanlar burada fotoğraflar çektiriyor. Okulu bitirdikten sonra itabı hayatından çıkarmış pek çok kişinin gündemine sokmak istiyoruz kitapları.

Çay, kahve, yemek, kurabiye; kitabevinde yenilecek ya da içilecek ne var ise tamamı ücretsiz. Bedelini ödemek isteyen çok oluyor. Kabul etmiyoruz. Bedelini muhabbetle ödetiyoruz : ) Onlar da bir daha geldiklerinde ellerinde bir paket çay ya da şeker ile geliyorlar. Sobamız kuzine. Fırınında patates, üstünde kestane pişiriyoruz. Bir gün bir dostumuz bir çuval patates ile geldi. Herkese ikram ediyorsunuz, olmaz böyle dedi.  Tarık Tufan’ı davet ettik. Geldi. Çok heyecanlı ve tedirgindik. Söyleşi ve imza için bir kitle toplayıp toplayamayacağımızı merak ediyorduk. 15 dakikada tüm kitapları tükendi. Müthiş bir ilgi gösterdi Erciş halkı. Sonraki süreçte koronavirüs nedeniyle bu tür buluşmalar yapamadık. Ama farklı güzellikler de oldu. Kitabevinde 30 civarında kitapsever ile bir okuma grubu oluşturduk. Ayda bir kitap okuyup değerlendirmeye başladık. İtalyan yazar Paola Peretti’nin Kiraz Ağacı ile Aramızdaki Mesafe adlı kitabını okumuştuk. İletişim kurduk. Paola, İtalya’dan bir video çekerek bize gönderdi ve kitabevimize ve kitapsever dostlarımıza çok güzel bir sürpriz yaptı.

Koronavirüsten önceki süreçte farklı okullardan sınıfları kitabevimizde ağırladık. Okul öncesi, ilk ve ortaokul seviyesindeki öğrenciler ile atölye çalışmaları yaptık, onlara ikramda bulunduk. Öğretmenlerimizin işbirliği ile mekanımız hiçbir gün boş kalmadı ve yaşayan bir alana dönüştü.

Özel vatandaşlarımızı da kitabevimizde ağırladık ve sevdikleri yemekleri ikram ettik. Okuma kültürünün yaygınlaştırılması için özellikle sosyal medyada büyük çaba sarf ettik. Babalar gününde, esnafımız henüz kepenklerini açmamışken, kapılarının altından kitaplar attık dükkanlarına. Şehrin dört bir yanına, babalarla ilgili güzel sözlerin, kitaplardan alıntıların

Sağlık çalışanlarımız için 200’den fazla hediye paketi hazırladık ve sağlık kurum ve kuruluşlarını bizzat gezerek dağıtım yaptık. Paylaşım Kutusu oluşturduk. Gıda, kıyafet, kırtasiye vb. fazla malzemeleri olanlar getirip bıraktılar ya da imkanı olanlar satın alıp bıraktı. Başka dostlarımız tanıdıkları ihtiyaç sahipleri ya da öğretmenlerimiz öğrencileri için aldılar bu malzemeleri.

Biz iki öğretmen kardeş olarak bu hayali gerçekleştirdik. Emekli olan babamız işletmesini yapıyor ve tam zamanlı olarak kitabeviyle ilgileniyor. Eşlerimiz de yine kitabevini bir ticarethane değil, yaşayan bir mekan kılmak için emek veriyor. İyileştirmek, güzelleştirmek, onarmak, taş üstüne taş koymak, gönüller yapmak için imkanlarımızı sonuna kadar kullanarak, vaktimizi uykumuzdan çalıp harcayarak elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz. Hayal Kitabevi, şimdi 10. yılını doldurmakta olan Hayal Bilgisi Dergisinin de merkezi durumunda. Biz, bu hayali gerçekleştirebildiğimiz için Allah’a şükrediyoruz. Her şehrin bir Hayal Kitabevi olsa keşke... 

TYB’den Şeref Beratı

Evet, keşke, Anadolu’da bu tür iyilik ve dergi yayıncılığını birlikte yürüten kitabevleri olsa...

Biz, Hayal Bilgisi’ni, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ile Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'nin 2015 yılında ortaklaşa düzenlediği "7. Edebiyat Mevsimi"de aldığı ödülden hatırlıyoruz. Gerçekleştirilen ödül töreninde Hayal Bilgisi'ne “Şeref Beratı” verilmişti.

Edebiyat  ve iyilik gönüllüsü Cihat Albayrak ve ekibine başarılar diliyoruz.

İletişim

www.edebiyathaberleri.com

Yazı göndermek için: hayalbilgisi@windowslive.com

E-Dergi: http://issuu.com/cihatalbayrak

 

Mahmut Erdemir

ejbfol5xyaclkt2.jpg

Bu haber toplam 635 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim