• İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Histerik bir nefret tahayyülü gölgesinde: Veba Geceleri

Histerik bir nefret tahayyülü gölgesinde: Veba Geceleri
1901 yılında buharlı bir gemiyle devlet görevi yerine getirmek üzere bir heyet Çin'e gitmektedir. Onlara İzmir'den katılan iki yolcu İskenderiye yolu üzerinde bulunan Minger Adası'nda inecek, kalan ekip üç hafta sürecek Çin yolculuğuna devam edecektir.

İzmir'den dâhil olan iki doktorun kimsenin bilmediği bir vazifesi vardır: Minger Adası'ndaki veba vakalarını araştırmak. Hemen belirtmeliyim ki Minger Adası tamamen Orhan Pamuk tarafından kurgulanmış bir ada. Kitapta verilen haritaya göre Girit ile Rodos arasında bulunuyor. Pamuk’un olmayan bir adayı tasviri son derece başarılı. Doğal güzellikleri bakımından keşke öyle bir ada olsaydı diyeceği geliyor insanın.

Bu iki kişiden biri daha önce İzmir'de vebayı söndüren adam olarak tanınan Bonkowski Paşa, diğeri ise onun yardımcısı İlias idi. Fakat daha sonra gemide bulunan Sultan V. Murad'ın kızı Pakize Sultan, eşi Doktor Damat Nuri ve Kolağası Kamil de Minger'e gitmek zorunda kalacaktır. Yazarın dediğine göre Pakize Sultan ablası Hatice Sultan'a 113 mektup yazıyor ve olan biten her şeyi anlatıyor. Kurgu mektuplardan anlıyoruz ki Pakize Sultan'ın Abdülhamid nefreti, babası V. Murad’ın saraya hapsedilmesinden dolayı çok yüksek. Esasında nefret Pakize Sultan’ın değil, Orhan Pamuk’un. Çünkü Pakize Sultan hayal ürünü bir karakter. Bu nefreti tüm kitap boyunca hissedeceğiz. Fakat belirtmeliyim ki yazarın Abdülhamid nefreti onulmaz dereceye gelmiş ve bünyesinde metastaz yapmış. Ara ara histeri nöbetleriyle nüksediyor ve dünyanın öbür ucunda işlenen bir cinayeti dahi sultana yükleme krizleriyle kendini gösteriyor.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/histerik-bir-nefret-tahayyulu-golgesinde-veba-geceleri-makale,2224.html

Bu haber toplam 1639 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim