• İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 18 °C
  • Konya 17 °C
  • Sakarya 19 °C
  • Şanlıurfa 24 °C
  • Trabzon 19 °C
  • Gaziantep 22 °C
  • Bolu 13 °C
  • Bursa 19 °C

Histerik bir nefret tahayyülü gölgesinde: Veba Geceleri

Histerik bir nefret tahayyülü gölgesinde: Veba Geceleri
1901 yılında buharlı bir gemiyle devlet görevi yerine getirmek üzere bir heyet Çin'e gitmektedir. Onlara İzmir'den katılan iki yolcu İskenderiye yolu üzerinde bulunan Minger Adası'nda inecek, kalan ekip üç hafta sürecek Çin yolculuğuna devam edecektir.

İzmir'den dâhil olan iki doktorun kimsenin bilmediği bir vazifesi vardır: Minger Adası'ndaki veba vakalarını araştırmak. Hemen belirtmeliyim ki Minger Adası tamamen Orhan Pamuk tarafından kurgulanmış bir ada. Kitapta verilen haritaya göre Girit ile Rodos arasında bulunuyor. Pamuk’un olmayan bir adayı tasviri son derece başarılı. Doğal güzellikleri bakımından keşke öyle bir ada olsaydı diyeceği geliyor insanın.

Bu iki kişiden biri daha önce İzmir'de vebayı söndüren adam olarak tanınan Bonkowski Paşa, diğeri ise onun yardımcısı İlias idi. Fakat daha sonra gemide bulunan Sultan V. Murad'ın kızı Pakize Sultan, eşi Doktor Damat Nuri ve Kolağası Kamil de Minger'e gitmek zorunda kalacaktır. Yazarın dediğine göre Pakize Sultan ablası Hatice Sultan'a 113 mektup yazıyor ve olan biten her şeyi anlatıyor. Kurgu mektuplardan anlıyoruz ki Pakize Sultan'ın Abdülhamid nefreti, babası V. Murad’ın saraya hapsedilmesinden dolayı çok yüksek. Esasında nefret Pakize Sultan’ın değil, Orhan Pamuk’un. Çünkü Pakize Sultan hayal ürünü bir karakter. Bu nefreti tüm kitap boyunca hissedeceğiz. Fakat belirtmeliyim ki yazarın Abdülhamid nefreti onulmaz dereceye gelmiş ve bünyesinde metastaz yapmış. Ara ara histeri nöbetleriyle nüksediyor ve dünyanın öbür ucunda işlenen bir cinayeti dahi sultana yükleme krizleriyle kendini gösteriyor.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/histerik-bir-nefret-tahayyulu-golgesinde-veba-geceleri-makale,2224.html

Bu haber toplam 2025 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı30 Eylül 2025 Salı 08:37
  • Güz Sonatı29 Eylül 2025 Pazartesi 13:14
  • Fatma Gülşen Koçak Hz Hatice’yi Anlattı23 Eylül 2025 Salı 11:20
  • Bursa: Şiir Şehir17 Eylül 2025 Çarşamba 12:09
  • Selim Cerrah Cihannüma Genel Başkanı oldu16 Eylül 2025 Salı 13:43
  • Genç Birikim dergisinin Eylül 2025 (279'uncu) sayısı çıktı.15 Eylül 2025 Pazartesi 11:47
  • Kaybettiğimiz Meçhul; Kendimiz11 Eylül 2025 Perşembe 14:21
  • Yaşayan Dil-Yaşatan Dil11 Eylül 2025 Perşembe 12:08
  • Modern Dünya İnsanın Hikayesi: Yokuşa Akan Sular10 Eylül 2025 Çarşamba 13:39
  • Şiir Ezber mi Bozacak Rahatsız mı Edecek?08 Eylül 2025 Pazartesi 10:43
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim