• İstanbul 20 °C
  • Ankara 13 °C

İbn Batuta'nın İzinde Beylikler Dönemine Seyahat

İbn Batuta'nın İzinde Beylikler Dönemine Seyahat
Beçin, Menteşe Beyi Orhan Bey tarafından kuruluyor. Beçin kalesi diye geçiyor. Bu şehri anlatmaya kalem yetmez. Kalenin ardında platoda kurulmuş şehrin her adımı bir tarihi eser.

Orhan Bey Ulu Camii, Ahmet Gazi Medresesi, Seymenlik Zaviyesi, hanlar, hankahlar, hamamlar... Cihad Meriç’in gezi notları.

Muhabbet için yola çıkmak yeterlidir. O yol sizin hayallerinizin dışında büyür, zenginleşir. Elbette yola çıkarken bir planımız var; fakat her zaman daha büyük bir plan yolu şekillendiriyor. 1500 km yol gittikten sonra 14. ve 15. yüzyıllara seyahate çıktığımı anladım. Hemen aklıma İbn Battuta geldi; çünkü 14. yüzyıl Beylikler dönemini, Anadolu'yu, Ahileri ondan daha güzel anlatan yok. O dönemin kültürünü tanımak istiyorsak nadir kaynaklardan biridir onun seyahatnamesi.

Yolun başına dönersek, yol nereden başladı ve nerede, hangi şehirde farklı bir dönemi yaşadığımı kavradım?  Candaroğlu Beyliği’nin merkezi Kastamonu'dan yola çıktım. (Kastamonu için demlenen bir yazı da var.) Üzerine türküler yakılan Ilgaz dağlarını aşarak ilk durağımız Çankırı'ya geldik. Daha önce ziyaret ettiğim bir şehir. Fakat bölgenin fetih dönemini okurken Kara Tekin Gazi'nin kabrinin burada olduğunu öğrendim ve ziyarete bu noktadan başladık. Kanuni Sultan Süleyman Camii, çarşı ve iki güzel ahşap medrese, eski Türk evleri... Anadolu'da örneklerini nadir görebileceğimiz ahşap medreseler yöresel ve geleneksel sanatların yaşatıldığı merkeze dönüşmüş, bu yönüyle önemli. Yani tarihi eserler aslına yakın ve topluma açık şekilde kullanılmalı. Emeği geçenlere teşekkür ederek, üzeri vav yazılı tuzdan yapılmış lambamızı alarak yola devam ediyoruz. Kaya tuzu geçmişte önemliymiş, bugün de Çankırı için önemini koruyor.

Devamı : https://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/ibn-batuta-nin-izinde-beylikler-donemine-seyahat-h29824.html

Bu haber toplam 396 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim