• İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

İbn Teymiye'yi de İbn Arabî'yi de Hakkıyla Anlatmış Mustafa Kara

İbn Teymiye'yi de İbn Arabî'yi de Hakkıyla Anlatmış Mustafa Kara
''İbn Teymiye’ye Göre İbn Arabî'' kitabında konuya bu iki âlimin haklarında yazılanlarla değil, bizzat iki âlimin yazdığı eserlerle yaklaştığını belirten Mustafa Kara’nın sadece İbn Teymiye’nin fikirleriyle kalmayıp diğer birçok âlimin de fikirlerini çalışmasına konu etmesi, bizlere mükemmel bir karşılaştırmalı okuma yapma olanağı sağlıyor. Mehmet Akif Öztürk yazdı.
İslam dünyasında asırlardır süren selefî düşünce ve tasavvuf düşüncesi arasındaki rekabet, günümüze kadar geldi. Bir tarafta İbn Teymiye’nin dediklerini dikkate alıp uygulamaya çalışanlar, diğer tarafta tasavvuf ve İbn Arabî’nin yolunda ilerlemeye çalışanlar… Mustafa Kara Hoca’nın da “İbn Teymiye’ye Göre İbn Arabî” adlı kitabında belirttiği gibi bu iki dev ismin üzerine çıkan başka bir âlim olmadığı için, insanlar bu iki isim etrafında kümelendi. Fakat özellikle günümüzde, gerek tasavvufa gönül verenler olsun, gerek selefî akımı Hak görenler olsun, her iki ismin ve tarafın muakkibleri, neye inandıkları ve güvendikleri konusunda –bence- yeteri kadar bilgili değiller. Tasavvufu; yumuşak, herkesi kendine davet eden, ‘herkese kapımız açık’ olarak sınırlandıranların ve Selefîliği de savaş, öldürme, tekfir etme olarak görenlerin bu iki akıma verdikleri zarar gözle görülür cinsten. Kara’nın kitabının menkıbesinde belirttiği gibi “İbn Teymiye tarzı sulandırılırsa mezhep savaşlarına; İbn Arabî tarzı düşünce istismar edilirse ateizm şarkılarına zemin hazırlamış olur.”
 
Bu haber toplam 264 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim