• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

İnsanı imar etmeye baş koymuş bir hukukçu: Ali Fuat Başgil

İnsanı imar etmeye baş koymuş bir hukukçu: Ali Fuat Başgil
17 Nisan 1967, Ali Fuad Başgil Hoca’nın ölüm tarihi. Muaz Ergü, Hoca’yı anmak ve hatırlamak maksadıyla Prof. Dr. Alaaddin Karaca Bey’le bir söyleşi yaptı.

17 Nisan 1967, Ali Fuad Başgil Hoca’nın ölüm tarihi. Ölümünün 49 yıldönümünde Hoca’yı anmak ve hatırlamak maksadıyla Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alaattin Karaca Bey’le bir söyleşi yaptık. Alaattin Bey’e nezaketi dolayısıyla teşekkür ediyoruz. Yoğunluğuna rağmen bizlere vakit ayırdı, sağolsun.

Hocam söyleşimize başlarken bize kısa bir Ali Fuad Başgil portresi çizer misiniz? Sizce kimdir Başgil?

Ali Fuad Başgil, 1893’te Samsun’un Çarşamba ilçesinde doğmuş, Bölükbaşıoğulları’na mensup bir ailenin çocuğudur. 21 yaşında, Birinci Dünya Savaşı’nda, 1914’te askere gitmiş, yaklaşık 4 yıl Kafkas cephesinde görev almıştır. 1919’da askerliğini bitirdikten sonra İstanbul’a dönmüş, 1921’de tahsil için Paris’e gitmiş, felsefe, siyasi bilimler ve hukuk diploması almış, hukuk doktoru olarak 1929’da yurda dönmüştür. Buradan hareketle şunu söyleyebiliriz; Başgil Hoca, Birinci Dünya Savaşı yıllarında milletinin çektiği ıstırapları bizzat yaşamış, cephede Anadolu’nun nasıl bir yoksulluk içinde mücadele ettiğine tanık olmuş -ki Hatıralar’ında askerlik yaptığı Erzincan Refahiye, Horon Köyünde Anadolu kadınlarının hayvan pislikleri arasından buğday, arpa tanesi toplamalarını yüreği burkularak seyrettiğini anlatır- bunu tüm hayatı boyunca ruhunda duymuş, Batı’da eğitim görmüş, ama asla Batı’ya öykünmemiş bir aydın, bir bilim adamıdır.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/soylesi/insani-imar-etmeye-bas-koymus-bir-hukukcu-ali-fuat-basgil-h23834.html

Bu haber toplam 305 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim