• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

İslâm medeniyetinin sınırlarını değil, ufkunu gösteren lider: Aliya İzzetbegoviç

İslâm medeniyetinin sınırlarını değil, ufkunu gösteren lider: Aliya İzzetbegoviç
Direnişte başarılı fakat sistem kurma aşamasında inisiyatifini kaybeden liderlerin bıraktığı hesaplaşmaların coğrafyasında Aliya, liderlik başarısı ve yeteneği açısından yeni bir umuda işaret etmiştir. Şüheda Börü yazdı.

“Şüphesiz ki, Allah her yüz yılın başında bu ümmete dini işlerini yenileyecek bir müceddid gönderecektir.”

(Hadis-i Şerif)

20. yüzyılın ilk çeyreğinde 1.Dünya Savaşı’nın etkisiyle Osmanlı İmparatorluğu Balkanlar üzerinde etkinliğini yitirmiş, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun Sırp temsilcisi bölgede etkin hâle gelmiştir. İslâm ve Osmanlı kimliğini hatırlatacak her tür yapılanma ortadan kaldırılarak bölge halkına bin bir türlü baskı ve işkence uygulanmış, halka hem sosyal hem siyasal hem de ekonomik anlamda zararlar verilmiştir. Bu baskıya dayanamayan halk, kitleler hâlinde bölgeden göç etmiş, bölgede kalan diğer halk ise parya muamelesi görmüştür. Aynı yüzyılda Ortadoğu’daki Müslüman ülkeler ise sömürgeleştirilmiş bir vaziyettedir.

1.Dünya Savaşı’nın etkisi 2. Dünya Savaşı’nın habercisi olan kritik bir bölgede 8 Ağustos 1925’de Aliya Izzetbegoviç dünyaya gelmiştir. Müslüman hele bir de genç bir Müslüman olarak böyle bir coğrafyada olmak Aliya içinde pek kolay olmamıştır. Ama Aliya, inancı gereği Yugoslavya eğitimine rağmen İslâmi oluşumlarda adeta bir özgürlük savaşçısı olan, ağırbaşlı, son derece gelişmiş bir medeni cesarete sahip, idealist bir gençtir.

Gençlik yıllarında Saraybosna'yı ikiye ayıran Milyeçka Nehri’nin yanında arkadaşlarıyla oturur, “İslâm medeniyetini tekrar nasıl diriltmeli?” diye kafa patlatarak hayaller kurmuştur. Aliya belki de o zaman böyle hayaller kurmasaydı şu an da özgür bir Bosna-Hersek olmayacaktı.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/portre/islm-medeniyetinin-sinirlarini-degil-ufkunu-gosteren-lider-aliya-izzetbegovic-h42060.html

Bu haber toplam 3611 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim