• İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C

Keskin bir zeka ve ironiyle savundu davasını

Keskin bir zeka ve ironiyle savundu davasını
Davasını keskin bir zeka, kıvam bulmuş bir ironi silahları ile savunan; bu silahlarından ötürü hırpalansa da vazgeçmeyen bir adam Osman Yüksel Serdengeçti. Handan Tanrıkulu, 'Gülünç Hakikatler' kitabı üzerine yazdı..

Bazı isimler vardır, duyduğunuz vakit yüzünüze bir tebessüm yayılır. Ya da siz anarken onu, bu ismi, dudağınızın kenarlarında istemsiz kıvrımlara sebep olur. Ancak bu bahsettiğim durum, o ismi haifife almanın ya da bir alayın neticesi müstehzi bir gülüş değildir.

Bu, tam olarak o kişinin fikirleriyle tanışırken üslubuyla da tanışıklık gerçekleştirmeniz ve fikirleri kadar üslubunun da sizde yer edinmesiyle ilgilidir. Ve varsa o zatın üslubunda derinlikli bir mizah ve siz bu mizahı keşfetmişseniz, onu her hatırlayışınızda üslubuyla da hatırlarsınız ki böylece beslediğiniz muhabbetle beraber bir tebessüm kaçınılmaz olur. Tıpkı fikir ve dava adamı Osman Yüksel Serdengeçti örneğinde olduğu gibi.

Serdengeçti'yi çoğumuz kanlı canlı göremedik, sohbetine iştirak edemedik, fikirlerini kendi ağzından dinleyemedik ama ona dair birçok şeyi sonradan kulağımız duyup da duyduklarımıza aklımız erdikçe kendisiyle tanışıklığımız arttı. Tanışıklığımız arttıkça muhabbetimiz arttı. Muhabbetimiz arttıkça da onun hakkında okumalarımızın yanısıra ondan okumalarımızı da arttırdık. Ve gördük ki davasını keskin bir zeka, kıvam bulmuş bir ironi silahları ile savunan; bu silahlarından ötürü hırpalansa da vazgeçmeyen bir adam yaşamış, ölmüş. Bize sadece kitapları kalmış.

Bazı meseleler halen gündemimizde

Bu kitaplarından, onu hoş bir tebessümle anmamıza bir vesile olan bir kitabı Gülünç Hakikatler. Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları'ndan çıkan bu eser Osman Yüksel'in, Serdengeçti dergisinde bir zamanlar çıkmış olan fıkra, hikaye ve nüktlerinden müteşekkil bir kitap. Serdengeçti dergisi 1947-1967 yılları arasında sık sık kapatıldığı için 33 sayı çıkabilmiş. Çıkabildikçe de; o dönemde yaşananlar, Serdengeçti'nin keskin zekasına çarpıp "gülünç hakikatler" olarak yansımış dergiye. Sonra bu başlık altındaki yazılar Serdengeçti'nin arkadaş ve okuyucularının ısrarıyla kitaplaştırılmış.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/keskin-bir-zeka-ve-ironiyle-savundu-davasini-h18806.html

Bu haber toplam 320 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim