• İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C
  • Konya 9 °C
  • Sakarya 14 °C
  • Şanlıurfa 17 °C
  • Trabzon 18 °C
  • Gaziantep 14 °C
  • Bolu 12 °C
  • Bursa 14 °C

Kültür hayatında, hayatı kültür olan bir adam: Bilal Can

Kültür hayatında, hayatı kültür olan bir adam: Bilal Can
Bilal Can “Her kitap masum değildir” cümlesini şiar edinen bir kültür adamı. Hayatın tam kalbinde kültürü hissetmemiz için duruyor. Okuyor, inceliyor, yazıyor; okutuyor, yazdırıyor, teşvik ediyor. Ethem Erdoğan yazdı.

Kültürel iklim bizim gibi ülkelerde biraz kaotiktir. Bunun kültür emperyalizminden tutun da entelektüel yapıdaki egoya kadar çokça sebebi vardır. Bu bağlamda pek çok insan bizlere,  kültür insanı olarak sunuldu. Hatta kör göze parmak metodu uygulandı. Bu sunum; bir ucunda “üretim aydın tipi”nin diğer ucunda bizzat devletin yer aldığı bir tahterevalli şeklinde süregeldi. “Şimdi devleti neden karıştırıyorsun?” sorusu gelecek. Kültür Bakanlıklarının il müdür ve il müdür yardımcıları, hatta kütüphane çalışanlarının kitap-kültür yakınlığı ile uzaklığı, devletin cümleye niçin karıştırıldığına açıklama olacaktır. Buna bir “maalesef” ve bir “maatteessüf” de ekleyelim. Hatta “kültür” kelimesinin terim anlamının (biyoloji) onların bir kısmı için geçerli olacağını da ifade edelim. (Uygun biyolojik şartlarda bir mikrop türünü üretme. TDK)

Bazı insanlar kültür dünyamız için yanlış da olsa kullanmak durumundayım; kültür hayatımız için durmak-yorulmak bilmeden çalışır, didinir ve üretir. Kültür hayatı dediğim bu, hayatını kültüre adamışlık meselesi. Bu neviden insanlardan hemen hemen her şehirde en az bir tane bulunur. Bu, bilimsel bir veri gibi algılanmasın ama. En çok bulunduğum iki şehirden şahsen tanıdığım iki kültür adamını örnek verebilirim. Bursa’da Yasin Doğru, mali müşavir, (Bursa’nın muhtarı. R. Özdenören) ve Kütahya’da Bilal Can, sosyal hizmet uzmanı… Şiirle, sanatla ilgisi olanların o şehirlere gittiğinde mutlaka görüştüğü kişilerdir onlar. Sizler de diğer şehirlerden örnekleri düşünün.  

Devamı: https://www.dunyabizim.com/portre/kultur-hayatinda-hayati-kultur-olan-bir-adam-bilal-can-h42612.html

Bu haber toplam 253 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı30 Eylül 2025 Salı 08:37
  • Güz Sonatı29 Eylül 2025 Pazartesi 13:14
  • Fatma Gülşen Koçak Hz Hatice’yi Anlattı23 Eylül 2025 Salı 11:20
  • Bursa: Şiir Şehir17 Eylül 2025 Çarşamba 12:09
  • Selim Cerrah Cihannüma Genel Başkanı oldu16 Eylül 2025 Salı 13:43
  • Genç Birikim dergisinin Eylül 2025 (279'uncu) sayısı çıktı.15 Eylül 2025 Pazartesi 11:47
  • Kaybettiğimiz Meçhul; Kendimiz11 Eylül 2025 Perşembe 14:21
  • Yaşayan Dil-Yaşatan Dil11 Eylül 2025 Perşembe 12:08
  • Modern Dünya İnsanın Hikayesi: Yokuşa Akan Sular10 Eylül 2025 Çarşamba 13:39
  • Şiir Ezber mi Bozacak Rahatsız mı Edecek?08 Eylül 2025 Pazartesi 10:43
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim