• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'Türk müziği' kararı tartışılıyor: Üç ustadan uyarı

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'Türk müziği' kararı tartışılıyor: Üç ustadan uyarı
Devlet Türk Halk Müziği koro topluluklarında yapılan düzenlemelerde, kurum isimlerinin yerel ifadelere indirgenmesi itirazlara yol açtı. Sanatçılarımız, milli kültür politikasının gelişmesi ve güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bazı Türk Müziği kurumlarında yaptığı düzenlemeye usta sanatçılardan tepki geldi. Sanatçı ve müzikolog Mehmet Özbek, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbarhim Kalın’a bir açık mektup yazdı. Neyzen, Doç. Dr. Süleyman Ergüner ve Keman Sanatçısı Prof. Dr. Cihat Aşkın da sosyal medyadan açıklama yaparak değerlendirmede bulundular.

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, geleneksel müzik kültürünün aslına uygun şekilde yaşatılması ve geliştirilmesi için bazı koro ve topluluklara ihtisaslaşma görevi verildiği ifade edildi. Mehmet Özbek ise kaleme aldığı açık mektupta, “‘Sıra gecesi’ ve ‘kürsü başı’nın müzik icra etmeyle doğrudan ilgisi yoktur” ifadesini kullandı.

‘MİLLET SEVGİSİ OLUŞMASINA HİZMET ETTİLER’

Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu, Sivas ve Şanlıurfa Devlet Türk Halk Müziği Korolarının kurulmasında emeği olan, yarım asırdan fazla süredir bu alana emek vermiş olan Sanatçı Mehmet Özbek, İbrahim Kalın’a yazdığı açık mektupta şunları söyledi;

“Klasik korolar yüz yıl ötesinden bugüne kadar oluşmuş soylu repertuarı icra ederek, yurt sathında ciddi bir müzik kültürünün oluşmasına, halk müziği koroları da yöresel değil, muhitlerinin dışına taşarak tüm Anadolu türkülerinin yurt genelinde yaygınlık kazanmasına, ortak bir vatan ve millet sevgisi oluşmasına hizmet etmişlerdir.

“Türküler halkın yaşayışının, inanç ve değer hükümlerinin bir hazinesidir. Duygu ve düşünceyi insandan insana aktaran bir vasıta olduğu için, insan topluluklarını bir yığın veya kitle olmaktan kurtararak aralarında duygu ve düşünce birliği olan bir millet haline getirir.”

Devamı: https://www.aydinlik.com.tr/haber/kultur-ve-turizm-bakanligi-nin-turk-muzigi-karari-tartisiliyor-uc-ustadan-uyari-239248

Bu haber toplam 285 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim