• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Makalat-ı Hikemiyye/ Hz. Ali’den Hikmetli Sözler

Makalat-ı Hikemiyye/ Hz. Ali’den Hikmetli Sözler
“Kelam, süngü ve mızraktan daha tesirlidir.” Hz. Ali

Büyüyen Ay Yayınları’ndan çıkmış olan İbrahim Edhem Giridi’nin Makalat-ı Hikemiyye adlı eserinde, Peygamber Efendimiz’in (S.A.V.) damadı, ilim ve hikmet sahibi Hz. Ali Efendimiz’in hikmetli sözleri, Arapça ifadeleri ve müellif tarafından Osmanlı Türkçesi’ne yapılan tercüme ve açıklamaları yer almaktadır.

“Ben ilim beldesiyim; Ali de onun kapısı” buyurmuştur Resulullah; (S.A.V.) “Ali benim ilmimin heybesidir.” Darrar bin Hamza ise Hz. Ali’yi şöyle anlatır: “Adaletle hükmeder. İlim onun yüreğinden fışkırır, hikmet onun lisanından akar.”

İbrahim Edhem Giridi’nin bu eserinden başka iki eseri daha mevcut ama hakkında çok bilgi yok. Kendisi ya Giritli idi ve iyi bir medrese eğitimi aldığı için Arapça’ya hâkimdi ya da Arap asıllı idi. 1304 tarihi 48 sayfalık metin yayına hazırlanırken Arapça ibarenin altına Türkçe çevirisi yerleştirilmiştir. Günümüz Türkçesi’ne de uyarlanarak kitaba alınmıştır. Makalat-ı Hikemiyye’nin Arapça kısımları ve Türkçe tercümeleri Necip Yılmaz Bey tarafından gerçekleştirilmiştir.

“Hayret veren bir bakış ile görmekte olduğum bunca sanatlar ve güzelliklerin ortaya çıkış sebepleri hikmetli üslup, mantıki deliller, bilgi toplama ve tetkikimizin gerektireceği neticenin süslü hikmet sözlerine varacağı şüpheden uzaktır.”

Devamı: https://www.dunyabizim.com/makalat-i-hikemiyye-hz-aliden-hikmetli-sozler-makale,1995.html

Bu haber toplam 648 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim