• İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Malcolm X’in mirasına sahip çıkabildik mi?

Malcolm X’in mirasına sahip çıkabildik mi?
Malcolm’un Amerika’ya gerçek İslamı anlatma mücadelesi öksüz kaldı, kabul edelim. Siyahi toplum da İslam dünyasından görmesi gereken ilgiyi bir türlü göremedi.

Malcolm X ve Muhammed Ali romantizmi bir heyula gibi aramızda dolanıyor ama hiç kimse kolları sıvayıp gerçekten dişe dokunur bir icraat gösterebilmiş değil. Bir Malcolm X enstitümüz olsa, içimizden birileri sadece Amerikalı Müslümanları, Amerikan siyahi toplumunu çalışsa fena mı olur?

Indiana Üniversitesi Din Çalışmaları Kürsüsü profesörü Edward E. Curtis’e göre İslam dininin Amerika kıtasındaki varlığı ABD’nin kuruluşundan çok daha öncesine gidiyor. Bugünkü ABD toprakları henüz bir İngiliz kolonisiyken Afrika’dan taşınan yüz binlerce kölenin içinde 20 bin civarında Müslüman olduğu sanılıyor. İlk nesil Müslümanlardan günümüze ulaşan pek fazla iz mevcut değil. Çünkü bu konudaki çalışmalar sınırlı. Kölelik zamanlarına dair en iyi bilinen Müslüman figür, kendisinden yaşadıklarını anlatan küçük bir hatırat kalan Ömer bin Said.

Devamı: https://www.gzt.com/gercek-hayat/malcolm-xin-mirasina-sahip-cikabildik-mi-3579316

Bu haber toplam 207 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim